Home Nyheder Vikingeskibsmuseet falder sammen

Vikingeskibsmuseet falder sammen

0
SHARE

csm_vikingeskibshallen-1_56b6e9101eDe udsatte dele af Vikingeskibshallen i Roskilde skal renoveres inden for 8-10 år, ellers er det for sent at reparere på bygningen, skriver politiken.dk.

Det fremgår af en rapport fra Teknologisk Institut, som har vurderet levetiden på facaden mod Roskilde Fjord, der er ramt af revner i betonen og fik en hård medfart under stormen Bodil i 2013.

Vikingeskibshallen åbnede i 1969 med de fem skibe fra Skuldelev i Roskilde Fjord. I 1997 blev bygningen fredet. Selv om det meste af armeringsjernet på arkitekt Erik Christians Sørensens fredede bygning er intakt, er der trængt yderligere vand ind i en række gamle skader og rust har reduceret armeringens tykkelse med ’op til 60%’, fremgår det.

Restaureres de bærende dele ikke inden allersenest 2026, vil ’tidspunktet for en økonomisk forsvarlig reparation’ være forpasset’, skriver Teknologisk Institut i vurderingen.

Og det er der en ganske stor risiko for vil være tilfældet, siger museumsdirektør Tinna Damgård Sørensen.

En gennemgribende renovering vil koste omkring 75 millioner kroner.

Rapporten fra Teknologisk Institut får nu flere stemmer på Christiansborg til at ønske den nuværende fredning af hallen hævet, så der kan gennemføres en solid modernisering.

Det er Det Særlige Bygningssyn under Kulturstyrelsen, der tager stilling til, om en af-fredning af museumshallen kan komme på tale.