Home Nyheder Vikingeskibene i Roskilde risikerer overlast

Vikingeskibene i Roskilde risikerer overlast

0
SHARE

csm_vikingeskibshallen-1_56b6e9101eAllerede inden for ti år risikerer de verdensberømte skibe på Vikingeskibsmuseet i Roskilde at gå til, hvis den skadede museumshal ikke renoveres eller erstattes af en ny, vurderer Nationalmuseet.

Ifølge politiken.dk fremgår det af en risikovurdering fra Nationalmuseet for de fem vikingeskibe, der i 1960’erne blev fundet ved Skuldelev i Roskilde Fjord.

Ifølge Kulturministeriet er Skuldelevskibene en kulturarv af ’enestående national betydning’. Skibenes største risiko ser Nationalmuseets eksperter på den lange bane, hvis hallen ikke renoveres eller erstattes af en ny.

Politiken har tidligere beskrevet, at Vikingeskibsmuseet forgæves har forsøgt at skaffe midler til total renovering af Vikingeskibshallen fra 1969. Den har i årtier været plaget af krakeleringer i betonen og tæringer af det indre jernskelet. I dag melder museet også om indtrængende vand, som må pumpes ud af klimaanlægget.

Vikingeskibshallen blev i 1997 fredet, men museet har opgivet kampen for en total renovering og anmoder i stedet om at få fredningen ophævet, så det bliver muligt at bygge nyt.

Jesper Stub Johnsen, Nationalmuseet: ”Det mindst risikofyldte scenari er, hvis man flytter skibene, bygger en ny bygning eller renoverer den eksisterende og vedligeholder den”.

Slots- og Kulturstyrelsen og Det Særlige Bygningssyn tager stilling til museets anmodning.