Home Nyheder Varieret turistmoms giver problemer

Varieret turistmoms giver problemer

0
SHARE

Der gælder forskellig moms for dyreparker og naturvandringer i det frie, sightseeing-busser og guidede cykelture, guidning på museer og guidede byvandringer, overnatning på campingpladser og i gæstehavn. Nu spørger Ekoturismföreningen myndighederne efter logikken i bestemmelserne, som ellers er et forbillede for flere danske turismesammenslutninger.

 

De forskellige momsregler diskriminerer blandt andet egen muskelkraft, guidninger udenfor museerne og mindre oplevelsesarrangementer. Den som følger med på en guidet naturvandring skal betale fire gange mere i moms sammenlignet med entreen til en dyrepark. Den som køber en biografbillet slipper med seks procent i moms, mens byvandringen under kyndig ledelse koster 25 procent i moms. For guidede ture i sightseeingbus er momsen seks procent, men en guidet cykeltur i Stockholm koster 25 procent. Samme forskel er der med bådturen på Göteborgs kanaler i sammenligning med guidet kajaktur blandt Bohuslens klipper.

 

Svenska Ekoturismföreningen har kortlagt 32 forskellige ferieforlystelser, og det viser flere underlige forskelle rundt om i Sverige.

”Det er bekymrende at momsloven i praksis ’mishandler’ natur- og økoturismen. Biografbesøg, koncerter og entré til dyreparker klassificeres som kultur og momses med seks procent”, siger Per Jiborn fra Ekoturismföreningen

 

Større sightseeingarrangører som kører rundture med bus og båd regnes som transporter og momses med seks procent. Guidede ture til fods, på cykel eller i kajak er derimod oplevelser, og der gælder en moms på 25 procent.

 

”Det er et problem, at den mest arbejdsintensive og mindst lønsomme del af svensk turisterhverv mishandles på den måde samtidig med, at det er netop den del af svensk turisme, som gang på gang sætter Sverige på kortet i forskellige internationale sammenhænge”, siger Per Jiborn.

Skrevet af Flemming Juul