Home Nyheder Tre år under havets overflade

Tre år under havets overflade

0
SHARE

den blå planetDe seneste tre år har Den Blå Planet underholdt gæsterne med undervandseventyr. I dag, mandag, fejres fødselsdagen med status over hammerhajers jordomrejser, arapaimaernes vokseværk og korallernes alkoholafhængighed.

2,5 millioner gæster har været på besøg og har lyttet til fængende fortællinger og finurlige fakta. For eksempel har Den Blå Planets otte hammerhajer svømmet en distance på 15 gange rundt om Jorden.

”Hammerhajer står aldrig stille. Heller ikke, når de sover. De skal være i bevægelse for at få ilt fra vandet. Så de svømmer gerne over 70 km på et døgn,” fortæller kurator Lars Skou Olsen.

Siden 2013 er indbyggerne vokset i både antal og størrelse. Blandt dem, der er vokset mest, er hammerhajerne, som er vokset 80 cm og nu er 180 cm. Men arapaimaerne har taget 45 kg på – næsten tre gange deres egen vægt. I den anden ende af skalaen er korallerne, som vokser allermindst. Ud over de flotte farver og former er de i øvrigt afhængige af alkohol.

”Koraller kan kun leve i meget rent vand, så vi begrænser de affaldsstoffer, akvariets fisk producerer. Der er bakterier i vandet, som kan nedbryde affaldsstofferne, og de får deres næring fra sprit. Så vi er nødt til at hælde alkohol i vandet, for at korallerne kan trives, ” fortæller Lars Skou Olsen.

Siden åbningen i 2013 har rokkerne tabt 10 rokkepigge i Oceanet. Heldigvis vokser der nye pigge ud. Den elektriske ål har produceret nok strøm til at få en 5 watts pære til at lyse i 2 minutter. Dykkerne har foretaget 456 dyk i det hajfyldte bassin Oceanet og brugt 312 timer på at rense ruden. Alene sidste år har havodderne Mojoe og Agnes spist 3,5 tons foder – primært skaldyr og fisk.