Home Nyheder Sikkerhedsspil for galleriet

Sikkerhedsspil for galleriet

1
SHARE

Norsk TV, NRKs Forbrugerinspektører (FBI), har udfordret sikkerhedsdirektør i det norske Luftfartstilsynet, Jørgen Ingebrigtsen, til at svare på, hvad der er lovligt at tage med sig i flyet.

FBI præsenterede blandt andet kaviar, ost, snus, en kniv og to poser med forskellige produkter i en gennemsigtig plastpose. I den ene plastpose havde FBI placeret peberspray.

Sikkerhedsdirektør Ingebrigsten godkendte plastposen og mente, den ville blive opdaget i lufthavnskontrollen, men i kontrollen på Gardermoen kunne redaktionen tage pebersprayen på 50 ml. med og blev ikke standset.

I England henvendte FBI sig til en af verdens førende bombeeksperter, dr. Sidney Alford, med deres  væskeposer. Dr. Alford hævder, at den væskemængde, der var i hver enkelt af poserne, som teamet på lovlig vis havde bragt ombord, ville være tilstrækkeligt til at sprænge hul i flyet, og dermed få det til at styrte.

”En terrorist, som ønsker at sprænge et fly ved hjælp af flydende sprængstof, har en god mulighed for at gøre det ved hjælp af sådan en væskepose. Han behøver ikke engang at bekymre sig om at blande væskerne, han presser blot en detonator ind i en af beholderne, og tænder den med en lighter – og katastrofen vil være et faktum. En detonator, der for eksempel ser ud som et normalt batteri, vil uden videre passere sikkerhedskontrollen sammen med væskebeholderne”, sier Dr. Alford til FBI.

Også den internationale flysikkerhedsekspert Philip Baum er hård i sin kritik af væskeforbudet og dagens sikkerhedskontroller:

”Terroristerne er sikert godt tilfredse, som det ser ud nu. Sikkerhedskontrollen er kun fokuseret på listen over forbudte ting, og ser ikke efter terrorister. Sikkerhedsvagterne ser efter flasker med vand, og efter lommeknive – de ser kun efter genstande på listen. Væskeforbudet er meningsløst!”

Skrevet af Flemming Juul

1 COMMENT

  1. Dejligt at hoere nogen toer sige “kejseren har ikke toej paa” – naar vi kan koere i tog og bus uden sikkerheds check saa maa vi spoerge hvorfor er fly mere attraktive som terror maal – fordi de faar mere presse omtale for terroristerne. Drop sikkerheds theatret i lufthavnene og brug resourcerne fornuftigt. Eliminer den ekstra PR omtale for fly terror maal.

Comments are closed.