Home Nyheder Schengen-kollaps bliver dyr for lufthavnene

Schengen-kollaps bliver dyr for lufthavnene

0
SHARE

paskontrol-københavns-lufthavn-800x450Risikoen for en kollaps af det pas-frie samarbejde mellem 26 lande i Europa tales der en del om i forbindelse med manglende løsninger af de store flygtningestrømme.

Skulle det ske, vil det blive meget dyrt på grund af lufthavnenes ombygning af terminaler for millioner af Euro.

Ifølge lufthavnenes sammenslutning ACI Europe blev Schengen området skabt for mere end 30 år siden og har fået lufthavne i hele Europa til at indrette terminaler med separate Schengen- og non-Schengen zoner.

Olivier Jankovec, generaldirektør for ACI Europe, mener, at genindførelse af paskontroller for alle flyrejsende let kan koste hundreder af millioner Euro for de større internationale lufthavne.

Der er 443 lufthavne i Schengen området, og de benyttedes af omkring 1,2 milliarder flyrejsende i 2015, lyder det fra ACI.

“Den umiddelbare effekt af en Schengen kollaps vil være hidtil uset trængsel i lufthavnene og stribevis af flyforsinkelser, som vil brede sig over hele Europa”, siger Oliver Jankovec.

Det vil samtidig føre til længere rejsetider, fordi lufthavnene ikke længere kan garantere tidsforbruget ved flyskift, hvor de korteste forbindelsestider i dag er 45 minutter.

ACI Europe støtter EU Kommissionens forsøg på at styrke Schengens ydre grænser.