Home Nyheder SAS vil høste milliarder på overenskomster

SAS vil høste milliarder på overenskomster

0
SHARE
SAS føjede i går 500 ekstra fyringer og syv ekstra parkerede fly til april-spareplanen »Profit 2008«, desuden skal der spares milliarder i 2010 og 2011. Det skal især ske gennem overenskomsterne, så medarbejdere bliver mere effektive, skriver Berlingske Tidende i dag. SAS-ledelsen fik ikke det forventede udbytte af de seneste overenskomstforhandlinger og selskabet har derfor kun høstet 60 pct. af den besparelse på 2,2 mia. kr., der ifølge »Strategi 2011« skal hentes inden 2009. 
»Når vi i 2010 og 2011 skal hente 2,4-3.2 mia. danske kr. i besparelser, så bliver produktivitetsforbedringer et af hovedtemaerne. Det handler om at tilrettelægge arbejdet, så man f.eks. ikke flyver lige meget hver dag eller hen over året, eller at se på det antal dage, man arbejder på et år,« siger vicekoncerndirektør John Dueholm. 
»Vi har ingen planer om lønnedgang, for det er ikke en varig forbedring af konkurrenceevnen. Derfor vil vi primært fokusere på at sætte os sammen og finde ud af, hvordan vi kan flyve mere effektivt,« siger John Dueholm. 
Hos medarbejderne vækker meldingen om øgede krav til produktivitet ikke bekymring. »Vi arbejder allerede med det, bl.a. med ændrede regler for omdisponering af piloter og ændrede regler for standby-udkald, og vi er allerede godt på vej,« siger formand for piloterne Mogens Holgaard, der også ser gevinster, når dyre piloter på øverste løntrin går på pension.
 
»SAS har længe haltet efter konkurrenterne i produktivitet, dels på grund af kompleks struktur, dels fordi ledelsen ikke har formået at gennemtrumfe ændringer for at få produktiviteten op,« siger Brian Børsting, aktieanalytiker i LD Markets. 

Skrevet af Hanne Aaen Lassen