Home Nyheder SAS-bundlinje bløder

SAS-bundlinje bløder

0
SHARE
De seneste besparelser er således langt fra tilstrækkelige til, at det skandinaviske luftfartsgruppe om tre år skal kunne præstere et overskud på 4 mia. svenske kr., som er essentielt for en udskiftning af den gamle ?y?åde, skriver Børsen i dag.
 
Olieprisen er siden juli faldet fra toppen i 147 dollar per tønde til den nuværende pris omkring 112 dollar, men det er ikke nok, hvis SAS med den nuværende omkostningsstruktur skal præstere sorte tal på bundlinjen. 
Bestyrelsesformand i SAS, Fritz H. Schur, har ikke beregnet, hvor meget olieprisen skal ned før SAS når breakeven, men han medgiver, at det skal være et stykke under den nuværende pris. 
Han understreger, at den amerikanske dollars styrkelse på omkring 6 pct. de seneste to uger trækker i modsat retning af de seneste ugers fald i olieprisen, da olie altid afregnes i dollar. 
»For at SAS skal gå i breakeven, kræver det en gennemsnitlig tøndepris på 90 dollar resten af året,« vurderer luftfartsanalytiker Steven Brooker. 
En af største vigtighed er, at SAS formår at forbedre resultaterne op mod nul eller overskud. Senest i 2011 skal den overordnede spareplan i ?yselskabet give et overskud før skat på 7 pct. af omsætningen, svarende til et overskud på 4 mia. svenske kr. foruden aktiviteterne i Spanair. 
Hvis alt går, som ledelsen håber, skal SAS udskifte hovedparten af sine ?y frem til 2016. Det er afgørende for fremtiden, da den gamle ?åde af MD-80’ere bruger 30-40 pct. mere brændstof end nyere ?ymodeller og derfor er meget dyrere i drift. 

Skrevet af Hanne Aaen Lassen