Home Nyheder Nyt gammelt navn til USAs højeste bjerg

Nyt gammelt navn til USAs højeste bjerg

0
SHARE

Mount_McKinley_and_Denali_National_Park_Road_2048pxDet højeste bjerg i Nordamerika får langt om længe sit oprindelige navn tilbage. Præsident, Barack Obama indleder i dag, mandag, et besøg i Alaska med at omdøbe bjerget, der siden guldgravernes tid har heddet Mount McKinley.

I fremtiden skal det igen hedde Denali, og det sætter punktum i en 40 år lang navnestrid. Det var en guldgraver, der i 1896 gav det navnet Mount McKinley som en hyldest til republikaneren William McKinley, der var USAs præsident fra 1897 indtil han blev dræbt ved et attentat i 1901.

Men længe inden da havde den oprindelige befolkning i Alaska for Denali – eller ’den høje’. Lokalregeringen i Alaska besluttede i 1975 officielt at genindføre navnet, men forslaget fra Alaskas medlemmer af Kongressen i Washington blev blokeret af politikere fra McKinleys hjemstat, Ohio.

Nu har præsident Obama gjort det muligt for indenrigsministeriet i Washington at afslutte den langvarige debat og omdøbe bjerget, hvis omgivelser i 1917 blev etableret som nationalparken Mount McKinley National Park, som siden er ændret til Denali National Park.