Home Nyheder Norwegian kan blive nægtet brændstof

Norwegian kan blive nægtet brændstof

0
SHARE

300397_16_9_large_609Konflikten mellem Norwegian og selskabets piloter kan muligvis komme til at række ud over Norges grænser.

Det sker fordi Norwegian har bebudet, at man agter at hente udenlandske piloter ind for at flyve de strejkeramte afgange. Det har fået de norske piloters fagforbund, Parat, til at true med internationale aktioner mod det, de kalder strejkebrud: ”Vi anser strejkebruddet som moralsk forkasteligt og uacceptabelt. Det kommer til at vække aktioner uden for Norge, Sverige og Danmark. For også i resten af Europa og i USA er strejkebrud noget, man ser særdeles alvorligt på”, siger formanden for Parat, Hans Erik Skjæggerud, til Politiken.

Parat er medlem af det europæiske og det internationale transportarbejderforbund, og det er ad den vej, at det norske fagforbund vil hente hjælp, hvis Norwegian hyrer udenlandske piloter.

”Sympatiaktioner kan handle om at stoppe flyene, for eksempel ved at nægte dem brændstof”, siger Hans Erik Skjæggerud.

Peter Nisbeth, advokat i LO, fortæller, at internationale sympatiaktioner ikke er et almindeligt værktøj i konflikter i flybranchen. Det er omstændigt, men formentlig ikke umuligt: ”Hvis danske brændstofoperatører skulle lave en sympatiaktion, skal det efter danske regler varsles mindst 14 dage, inden aktionen”.

Norwegian og piloterne har forhandlet i over tre måneder. Norwegian vil fastfryse piloternes løn, mens piloterne blandt andet ønsker en tarifaftale med moderselskabet. I dag er de ansat i datterselskabet Norwegian Air Norway, skriver Politiken.