Home Nyheder Julekalender-turisme

Julekalender-turisme

0
SHARE

I julekalenderen møder man som spøgelse den nordjyske biskop Stygge Krumpen, og det har inspireret Toppen af Danmark til en række Stygge Krumpen aktiviteter for børn og voksne.

 

Spøgelset Stygge Krumpen er en historisk person, der har ganske meget på samvittigheden i Vendsyssel. Han var den sidste katolske biskop på Børglum, og ud over Børglum Kloster ejede han ’lysthusene’ Voergaard og Sæbygård. Hvor han slog sine folder, gik det ikke stille af sig. Sagnet fortæller, at han med sin elskerinde Elsebeth Gyldenstjerne, der også er spøgelse i julekalenderen. måtte gemme sig i bageovnen på Voergaard, da Skipper Clement kom med sin bondehær gennem Vendsyssel. Han var en farverig person, som huskes for sin griskhed og sit udsvævende liv.

 

Turismesamarbejdet Toppen af Danmark har udarbejdet forskellige tilbud til dem, der kunne tænke sig at stifte nærmere bekendtskab med Stygge Krumpen og hans liv. Der er både en rute med de lokaliteter, hvor Stygge Krumpen færdedes, og hvor man kan se, hvor julekalenderen er optaget.

 

Der er mulighed for at komme indenfor på Børglum Kloster, når der er julemarked i weekenden 10.-11. december. Scenerne i julekalenderen fra Julemandens værksted blev optaget i kulisser på klosteret og Julemandens værksted er åbent torsdag-søndag indtil 18. december og igen 27.-30. december.

 

2.-4. december er der middelalderjul på Voergaard Slot og der er åbent på slottets loft i den del af Voergaard, som Stygge Krumpen lod bygge. Her er der ni tableauer om Stygge Krumpen og Vendsyssel i 1500-tallet med statister iklædt dragter, der blev syet til julekalenderen. Dele af julekalenderen er optaget på Voergaard. Sæby Museum inviterer til foredrag med museumsinspektør Jens Thidemann den 8. og 15. december.

Skrevet af Flemming Juul