Home Nyheder Hvem ved, hvad du hedder?

Hvem ved, hvad du hedder?

14
SHARE

DR TVs forbrugerudsendelse ’Kontant’ bragte i går en historie om en familiefar, som måtte ændre navn for at komme på en rejse Jorden Rundt med sin familie.

 

Årsagen til den drastiske aktion var, at navnet i flybilletten ikke stemte overens med navnet i passet. Ifølge familiefaderen, der ved billetbestillingen hed Bo Thers Pedersen, var det rejsebureauet Nyhavn Rejsers skyld, at Pedersen ikke var taget med på billetterne.

 

Han prøvede at få billetterne lavet om, så navnet stemte overens med navnet i passet, men det viste sig at medføre flytning til business class på flere strækninger og dermed en kraftigt forhøjet pris. Derfor valgte han at gennemføre et navneskifte fra Bo Thers Pedersen til Bo Thers og få udstedt et pas i det navn, som så svarede til billetterne.

 

De 14 flyrejser Jorden Rundt med kone og datter er gennemført uden større problemer.

 

Alligevel klager nuværende Bo Thers over Nyhavn Rejser til TV-programmet Kontant, som i udsendelsen ikke lader den forudgående korrespondance mellem kunden og bureauet spille nogen betydende rolle. Det finder Nyhavn Rejser er forkert, fordi der allerede i bureauets tilbud til familien godt en måned inden afrejse og siden i forbindelse med fremsendelse af fakturaen på brevets første side står som kundens pligt:

 

”NB Det er kundens ansvar at navn på rejsedeltagere er i overensstemmelse med de i passene angivne navne. Ændring af navne efter tilmelding er ofte ikke muligt eller kan kun foretages mod gebyr. Se vore generelle rejsebetingelser.”

 

Og i de generelle rejsebetingelser gentages det, at det er kundens ansvar, at navnene stemmer overens med navnene, som de er opført i passene.

 

Desuden står der klart anført i kundebekræftelsen, som sendes sammen med fakturaen:

 

”Ved f.eks. check-in i lufthavnen er det vigtigt, at der ikke er forskel på navnet i rejsedokumenterne og i passet. Tjek derfor, om alle navne er stavet korrekt – og om eventuelle mellemnavne i passet også er med i rejsedokumenterne”

 

Denne dokumentation blev sendt til programmet Kontant, men blev i udsendelsen ikke tillagt nogen vægt.

 

På grund af bureauets klokkeklare opfattelse af, at det entydigt er kundens ansvar, at navnene er skrevet korrekt, ønskede Nyhavn Rejser ikke at deltage i programmet.

 

Læs mere og se programmet: Kontant her: http://www.dr.dk/DR1/kontant/2008/08/26105818.htm

 

  

Skrevet af Flemming Juul

14 COMMENTS

 1. Det er jo ren Se & HØR journalistik, så tyndt et indslag og ganske useriøs. Nogle burde tage sagen op, da Kontant jo åbenbart “laver” deres egen historie og ikke fortæller om de vigtigste ting, men giver denne tude prins som har glemt hans navn TV tid ??. Føj

 2. Hele denne udsendelse,bygger jo på påstulater. INTET er fra DR’s redaktion blevet dokumenteret. Det eneste man oplever er nogle mavesure kunder som ikke kan få hjælp, fordi at de har dummet sig.
  Det mest pinlige er at Can. Jur. Peter Fogh Knudsen udtaler sig om forordning EC261/2004. Han burde have læst punkt 10-13. Der står på intet tidspunkt at et selskab skal betale prisdifference mellem tidligere billet, og ny rejse ved ændring af afrejsetidspunkt. Jeg synes at det er pinligt, at en leder af en forbrugerorganisation udtaler sig, uden at have sat sig ordentlig ind i reglerne.
  Reelt er hele udsendelsen en stor gang ekstrablads jounallistik.
  I øvrigt går jeg på søndag ned til min bager og køber 3 rundstykker. På mandag kommer jeg tilbage med dem, og vil faktisk hellere have 3 thebirkes. Gæt svaret

 3. Jeg er helt enig med Tenna og Peter. Utrolig dårlig journalistisk. Hvor skal man dog huske at stille sig kritisk i forhold til hvad man hører/ser/læser i diverse nyhedsorganer. Gad vide hvor mange gange vi er blevet taget ved næsen, når vi har set kontant eller andet omkring områder vi ikke har indsigt i?

 4. Det sjoveste er sgu, hvis man googler ham finder man et band hvor han er forsanger…

  & Hold nu godt fast.

  Ikke engang her kan de stave hans navn rigtigt. Han hedder sørme Bo Theis og ikke Thers?? Kært barn mange navne..

 5. Havde DR “vinklede” indslaget anderledes, havde der virkelig været “kød på sagen”. I hvertfald for fagfolk

  Myndigheder og luftfartselskaber forlanger at navneoplysninger i flybilletten skal være korrekte.

  Helt iorden, så langt.

  Men det er IKKE iorden at man som agent ikke kan ændre navneoplysninger i en PNR. når det af myndigheder forlanges at navnet skal være korrekt.

  Der må og skal være plads, til at både agent og kunde kan fejle. Således at “skaden” kan udbedres hurtigt og ukompliceret.

  Kære branche-organer og politikere, kom nu på banen og fri os fra dette af luftfartselskabernes selvindførte tyrani.

 6. Det undrede mig meget, at Nyhavn Rejser ikke deltog i odsendelsen og var ikke et sekund i tvivl om hvorfor. DR Kontant har lavet en historie for historiens skyld. Mangel på journalistisk etik. Nyhavn Rejser er et seriøst rejsebureau, og enhver rejsearrangør ser det som sit værste mareridt, at kunder oplyser forkerte navne ved bestilling, og at mange kunder IKKE læser de informationer, de får ved bekræftelsen. Så mon ikke denne familie har fået chancen tidligere i bestillingsprocessen? Men vi skal vel til at bede om kopi af pas, før vi modtager bestillinger fra kunderne?

 7. Lidt påfaldende er det dog at det i 9 ud af 10 tilfælde er et Pedersen, Jensen, Nielsen, Hansen eller andre “sen” navne folk “glemmer” at der står i deres pas.

  Der er intet nyt i at navn på billet og i pas skal stemme overens, og jeg kender ikke til rejsekonsulenter der ikke ved en telefonisk bestilling beder kunden om navnene som det står i deres pas – ligesom at alle bureauer i deres bekræftelse skriver at kunden skal kontrollere at alle navne stemmer overens med passet.

  At det skulle være en pengemaskine for rejsebureauerne er svært at få øje på, arbejdet med en sådan navneændring overstiger langt det gebyr der måtte opkræves, en evt. merpris for billetten tilfalder jo luftfartsselskabet.

  Efter knapt 10 år i rejsebranchen, primært med funktioner i billetkontorer, forlader jeg dens mange besværligheder med et smil på læben, slut med irritation over endnu en kunde der ikke ved hvad de selv hedder….

 8. Jeg har godt nok kun været i branchen i 15 år, og har måske derfor ikke fået øje på, at bøvl og problemer med forkert oplyste navne kan blive til andet end ekstra tidsforbrug og omkostninger for bureauet. Derfor oplyser vi altid kundens forpligtelser skriftligt på vore tilbud -inden bekræftelsen – tilmed både på forside og bagside! Alle I andre skal have stor tak for sympatien.

 9. Selvfølgelig har Kontant-redaktionen både talt og korresponderet med Nyhavn Rejser under forberedelsen til udsendelsen. Bureauet ønskede ikke at medvirke, men fik tilbudt interview. Bureauets synspunkt blev refereret både i indslag og i værtens oplæg. Nyhavn Rejser fralægger sig ansvar for navnefejl ved at skrive på fakturaen, at det er kunden, der skal tjekke, at der er overensstemmelse mellem pas og billetter. Det gør kunderne også. Men da billetterne er modtaget 4 dage før afrejse, er det dyrt at ændre billetterne. Kunden har ikke modtaget papirer, hvor alle tre rejsendes navne var opført, så de kunne tjekkes tidligere. Men familien har fremsendt kopi af pas til udstedelse af visa. Visa var i øvrigt også fejlbehæftede. Hvor svært kan det være for et professionelt bureau – i samarbejde med kunderne – at sikre, at navne og fødselsdatoer på vigtige rejsepapirer og billetter er korrekte og gennemkontrollerede i tide? Har man som kunde ikke en berettiget forventning om,at der er omhu i detaljen, når man betaler et bureau over 100.000 kr. for en rejse jorden rundt?

 10. Ja, nu må du undskylde frk. Lisbeth Kølster… men så er jeg nød til at blande mig i debatten. Kontant og/eller kunden omgåes sandheden meget let. På alle dokumenter der sendes ud til kunderne står det højt og tydeligt at navnene skal tjekkes. Der fremsendes også en rejseplan hvor alle navnene fremgår, det gøres der iøvrigt allerede ved tilbudsfasen. Historien om at kunderne først får deres dokumenter 4 dage forinden hænger sammen med at de ganske enkelt ikke betalte for rejsen før.! Men det melder jeres historie selvfølgelig ikke noget om – måske fordi kunden har fyldt jer med løgn – men nok mest sandsynligt fordi i synes det var den bedste historie og ikke har den store faglige stolthed.

 11. Mon ikke den “stakkels” passager inderst inde godt kan se det fornuftige i at sørge for, at han – så langt det er muligt – kan identificeres korrekt på sine rejsedokumenter, særligt i disse tider? Hvis man er ude at bruge 100.000 på en hyggetur med familien, er det vel ikke første gang han rejser og skal bruge sit fulde navn. Som cand. jur. er manden endvidere bekendt med udtryk som “caveat emptor” (buyer beware) “bonus pater” (den gode far, altså ansvarlige forbruger), så derfor ved han godt, at han skulle have været mere opmærksom. Hvis folk er flove over eller utilfredse med at have et -SEN efternavn, kan de jo bare ændre navn i stedet for at hedde én ting og kalde sig noget andet. Man kunne forestille sig at én af grundene til Nyhavn Rejsers uvilje mod et interview netop er, at de faktisk havde paskopier til rådighed. Til gengæld har Kontant-værten det også med at være lige frisk nok, når historien ikke holder helt vand og så gider professionelle erhvervsfolk ikke stå og mundhugges med ham for åben skærm. Jeg synes Kontant er et fantastisk program, der griber fat i de svindlere og bedragere som vores impotente retsvæsen af forskellige årsager ikke tager sig af, MEN de forholder sig ikke altid kritisk nok til klynk, hvor folk spiller dumme for at dække over egne fejl. Som fx her.

 12. Som indikeret i størstedelen af indlæggene er det snarere “Kontant” der burde være med i deres eget program. Deres afdækning af hændelsesforløbet er så usaglig og nærmest SKRIGER af dårlig journalistik! Det er mildest talt pinligt, og kan kun få undertegnede til at krumme tæer på DR’s vegne, hvilket er trist.

  Det er en falit-erklæring uden lige, at man skaber et program med så tyndt et indhold. Det må være udtryk for desperation efter øget seertal.

  Hvis man desuden ikke ved, hvad man selv hedder, bør man efter min mening heller ikke være i stand til at finde til lufthavnen.

 13. Burde Nyhavn Rejser ikke have et dokument, som de kunne have sendt til “kontant-redaktionen”, hvor følgende er påført:

  Fulde navne på alle rejsende

  Information om, at kunden skal sikre, at de stemmer med passet

  Dato for, hvornår evt. rettelser skal være bureauet i hænde.

  Så ville der ihvertfald ikke være noget af komme efter for kunden eller kontant.

  Jeg har selv et rejsebureau og her står det højt og tydeligt på fakturaen, at evt. ændringer skal komme senest med indbetaling af depositum. Det har mine kunder været gode til at efterleve.

  Er den her sag i øvrigt ikke et eksempel på, som en anden i rejsebranchen sagde, at danskere er blevet utroligt kritiske og “jeg kræver” og “jeg har ret til” mentaliteten blomstrer.

 14. At det er Nyhavn Rejser får ‘æren’ er formentlig tilfældigt. Mon ikke alle andre rejsebureauer kender situationen – og frygter den? At en kunde har afgivet forkerte oplysninger ifm. bestilling af sin rejse. I lighed med mange andre i branchen mener jeg, at DR i den grad fejler her. VI KAN IKKE VIDE HVAD KUNDERNE HEDDER, NÅR DE IKKE OPLYSER DET VED BESTILLING AF DERES REJSE. Kunden har INTET belæg for at klage over Nyhavn Rejser i denne sag.

  Til gengæld vil jeg gerne sige DR tak, fordi der pludselig er masser af rejsende, der har opdaget, at de lige pludselig hedder Nielsen, Jensen, Olsen m.m..

  Det er trist at konstatere, at DR som public service kanal er sunket så lavt, at de bringer en historie med så lidt substans. Og endnu mere trist at de forsøger at bringe en hæderlig og hårdt arbejdende virksomhed i fedtefadet – ubegrundet!

Comments are closed.