Home Nyheder Grønland vil have ny lufthavn

Grønland vil have ny lufthavn

1
SHARE

800px-Ilulissat_Airport,_GreenlandFor at sætte skub i turismen ønsker landsstyret en ny lufthavn ved Grønlands største turistby, Ilulissat. Prisen på knap en milliard kroner skal finansieres af private investorer. PKA og Sampension er interesseret.

I dag kommer rejsende til Grønland via den største lufthavn i Kangerlussuaq og i mindre grad via Narsarsuaq. Herfra flyver eller sejler de videre til andre byer.

Konsulenthuset COWI, har undersøgt sagen, og amalysen viser, at en udbygning for 950 millioner kroner af indenrigslufthavnen i Ilulissat til en international lufthavn med en 2.800 meter landingsbane mod de nuværende 900 meter i løbet af nogle år giver en årlig samfundsøkonomisk gevinst på 3,4 milliarder kroner, skriver business.dk.

Skal der gang i turismen vil byggeri af nye hoteller og en havn til krydstogtskibe være afgørende. Den økonomiske vækst på 3,4 milliarder forudsætter, at antallet af udenlandske flyturister fra Europa og USA, til Ilulissat stiger med 100.000 i forhold til de 37.000 i 2013.

Ifølge VisitGreenland, kommer der i disse år omkring 50.000 turister årligt til Grønland. Landsstyret ønsker gang i turismen og vil i dialog med potentielle danske og udenlandske investorer. Målet er at få investorer til at finansiere, bygge og drive infrastrukturprojekter, herunder en stor lufthavn, skriver business.dk.

Danmarks største pensionskasser, PKA og Sampension siger om projektet: ”Det lyder interessant. Vi vil gerne kigge på projekter og har allerede erfaringer med lange kontrakter med danske kommuner og regioner om at investere i, bygge og drive OPP-projekter”, siger Peter Damgaard Jensen, adm. direktør i PKA.

”Endnu har vi ikke drøftet projekter i Grønland, men ved bl.a. at sikre os samarbejde med de rigtige entreprenører, kan vi også gennemføre projekter i Grønland. Før vi går ind i et projekt, skal vi dog være sikre på, at Grønlands Selvstyre er villigt til at betale en løbende forretning over f.eks. 20 år for at finansiere, bygge og drive et projekt”.

1 COMMENT

  1. Hvordan er det nu med vejret på kysten?
    Der har været vildt mange aflysninger i
    den forgangne sommer

Comments are closed.