Home Nyheder Grønland frygter skibsforlis

Grønland frygter skibsforlis

0
SHARE

Antallet af krydstogtskibe til Grønland vil ifølge fra lederen af Grønlands Kommando, kontreadmiral Henrik B. Kudsk stige fra 30 skibe med i alt 23.000 passagerer om bord i 2007 til omkring 45 skibe med 55.000 passagerer om bord i 2008.

 

»Hvis udviklingen fortsætter, og vi ikke følger med, får vi på et eller andet tidspunkt en ny Titanic-katastrofe,« vurderer Henrik B. Kudsk.

 

 

Advarslen kommer, fordi Grønlands Kommando med de nuværende ressourcer ikke kan følge med i en udvikling, hvor et voldsomt stigende antal krydstogtsskibe og transportskibe finder vej til de grønlandske og arktiske farvande, der ofte er isfyldte og uforudsigelige og mangler at blive kortlagt.

 

 

 

Sidste år var det meget tæt på at gå galt ved Antarktis, da krydstogtskibet »Explorer« sank. Kun gunstige vejrforhold og andre skibe i nærheden sørgede for, at Titanic-katastrofe samtlige passager og besætningsmedlemmer overlevede.

 

 

 

Henrik B. Kudsk vurderer, at Grønlands Kommando har brug for »permanent flydækning året rundt« for at kunne varetage bl.a. overvågning, søredning og fiskerikontrol »i et område så stort og mægtigt som Grønland«. Dertil kommer, at flyet skal være fast stationeret i Grønland.

 

I øjeblikket råder Grønlands Kommando kun over et Challenger-fly otte dage om måneden, en Lynx-redningshelikopter på inspektionsskibet »Vædderen«, ligesom Grønlands Kommando kan råde over to 40 år gamle helikoptere fra Air Greenland. 

Skrevet af Hanne Aaen Lassen