Home Nyheder Flyselskaber protesterer mod norsk passagerafgift

Flyselskaber protesterer mod norsk passagerafgift

0
SHARE

oslo-lufthavn-gardermoen-fly-sas-norwegian-finnair-800x443A4E, Airlines for Europe, er overrasket over, at Norges regering fastholder kravet om ny passagerafgift selv om det er dokumenteret, at den slags reducerer efterspørgslen og svækker lofthavne og flyselskaber.

A4E skriver, at regeringens plan om at opkræve 80 norske kroner i passagerafgift på både indenrigsbilletter og på internationale afgange vil skade Norges flytrafik og landets økonomi i det hele taget.

“Ifølge IATAs analyser risikerer afgiften at reducere efterspørgslen efter flytransport med 5%, hvilket svarer til omkring 1,2 millioner passagerer årligt,” lyder det fra A4E. “Hertil kommer, at afgiften fører til et tab i direkte og indirekte omsætning i størrelsesordenen 1,4 milliarder norske kroner.”

A4E fastslår, at dokumentation fra flere europæiske lande viser, at fjernelse af passagerafgifter er til fordel både for flyselskaberne og for økonomien som helhed. Der henvises til Hollands fjernelse af billetskatten i 2009 førte til øget flytrafik, mens den irske regerings fjernelse af en tilsvarende afgift i 2014 førte til vækst i de irske lufthavne og styrkede turismen med 8% året efter.

Beregninger fra revisionsgiganten PwC forudser, at en fjernelse af den britiske passagerafgift vil styrke det britiske bruttonationalprodukt med 1,7% og skabe 60.000 nye jobs i 2020. Skotland har planer om at halvere passagerafgiften næste år for siden at fjerne den helt.