Home Nyheder Sverige manglede kriseberedskab

Sverige manglede kriseberedskab

0
SHARE

Udenrigsminister Laila Freivalds kritiseres for, at udenrigsministeriet ikke havde et kriseberedskab. Kommissionen, der undersøgte forløbet i Sverige, konstaterer, at der skal nedsættes en central kriseenhed i det svenske udenrigsministerium, som skal være i stand til at håndtere større kriser. Enheden skal overvåge omverdenen og melde direkte tilbage til regeringen.

Kommissionen afviser forklaringer fra ledelsen om at informationen fra katastrofeområdet i begyndelsen var så utydelig, at det ikke var muligt at handle hurtigere end de gjorde. Kommissionen konstaterer tværtimod, at det er slående, hvor hurtigt de som befandt sig på stedet kunne bedømme katastrofens omfang. Endvidere gav medierne et tydeligt billede af katastrofens omfang, som burde have givet Regeringen et praj om at katastrofen også involverede mange svenskere.

Endeligt konstateres det i rapporten at Sverige missede en vigtig informationskilde under katastrofen. Flere EU-lande deriblandt Tyskland og Italien havde fungerende kriserum med en bedre informations- og analysekapacitet.

Skrevet af