Home Nyheder IATA går til frontalangreb på fransk flyskat

IATA går til frontalangreb på fransk flyskat

0
SHARE

Det er den franske præsident, Jacques Chirac, som har fremsat forslag i Nationalforsamlingen om, at der skal indføres en ekstra passagerskat på fransk passagerflyvning. Skatten, der er foreslået til én Euro for alle turistklassebilletter og 10 Euro på business og førsteklasses billetter, skal anvendes til u-landsbistand, mener præsidenten, som derigennem vil sende et signal til verdens fattige lande om, at rige flypassagerer også bidrager afskaffelsen af verdens fattigdom.

Ifølge IATA bidrager flyselskaberne dog allerede mere end rigeligt ved at understøtte udviklingslandene gennem handel, ved overhovedet at have flyruter til verdens fattige lande, og ved at transportere fragt til og fra u-landene. Organisationen henviser i stedet til bl.a. EU’s landbrugsstøtteordninger som et massivt problem i forhold til udviklingslandene, og siger i en udtalelse, at ”Hvis Frankrig for alvor er interesseret i at løse u-landenes problemer, kunne landet passende starte med at løse de mange problemer, det selv har skabt for de fattige lande. Frankrig modtager således omkring 11 mia. Euro årligt i landbrugsstøtte fra EU, og en tredjedel af disse penge – 3,3 mia. Euros alene, går til de fem procent af franske landmænd, som er de rigeste og driver de største landbrug”.

Og den internationale sammenslutning af flyselskaber fortsætter i samme bidske tone: ”Landbrugsstøtten er ikke andet end tomme støttepenge til et i forvejen velnæret fransk landbrug, og pengene bruges til at udkonkurrere udviklingslandenes landbrugsproduktion. Hvis landet rettede op på dette forhold ville det gøre langt større økonomisk gavn i verdens fattige lande end den ekstraskat, landets præsident nu foreslår, og det ville samtidig rette en uretfærdig skævhed i verdenshandlen med landbrugsvarer” fastslår IATA.

Skrevet af