Home Nyheder Danmark og Sverige tjener 21 milliarder på Øresundsbron

Danmark og Sverige tjener 21 milliarder på Øresundsbron

0
SHARE

øresundsbronTotalt hentes der 13,8 milliarder kroner i moms til de to lande og yderligere 7,2 milliarder til Sverige, fordi betalingen af de svenske landanlæg er overstået hurtigere end den danske. Broen er betalt i 2050.

Tidligere på ugen berettede Sydnytt, at de rejsende kommer til at betale selve Øresundsforbindelsens byggeomkostninger to gange frem til 2050, når alle lån til forbindelsen og landanlæggene vil være betalte. Det beror på to faktorer: ”Dels har den danske og den svenske stat hidtil fået 3,6 milliarder danske kroner  ind i moms på broafgifterne, og Øresundsbro-konsortiet regner med, at begge landefår yderligere 10,2 milliarder i moms frem til 2050”.

”Dels forventes Sveriges landanlæg – altså de motorveje og jernbaner, som fører hen til broen – bliver betalt  16 år før de danske, ifølge den seneste prognose fra Øresundsbro-konsortiet. I årene mellem 2034 og 2050, hvor de sidste 7,2 milliarder ska betales for de danske landanlæg, går Sveriges andel af broafgifterne direkte til det svenske ejerselskab Svedab. Det bliver altså et tilskud på 7,2 milliarder kroner til den svenske statskasse”.

Politikerne har endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med broafgifterne, når hele Øresundsforbindelsen er betalt, skriver News Øresund.