Vinterferie i firmabilen

Der kan være penge at spare, hvis man tager firmabilen når man skal på vinterferie med familien.

Niels Sonne, skatteekspert i Deloitte: ”Beskatning af fri firmabil er en såkaldt rådighedsbeskatning, som er uafhængig af den faktiske anvendelse. Det betyder, at beskatningen er ens, uanset hvor meget man kører privat, og uanset om man kører på danske veje eller tager en tur op ad fjeldet”.

Beskatning af firmabil omfatter samtidig alle driftsmæssige udgifter. Det betyder, at arbejdsgiveren kan dække udgifterne, uden at medarbejderen beskattes yderligere. De såkaldte ’ordinære driftsudgifter’ gælder forsikring, reparationer, ejerafgift og vedligeholdelse, samt benzin, olie, sprinklervæske og vask.

”Såfremt man får disse udgifter dækket af arbejdsgiver – også når man kører i udlandet – skal man altså ikke betale yderligere skat”, siger Niels Sonne.

”Har man selv afholdt driftsudgifter, fx benzinkøb i udlandet, kan man efterfølgende få det refunderet af arbejdsgiver uden skattemæssige konsekvenser. Det kræver blot, at man afleverer kvitteringer og får dem dækket som udlæg efter regning.

Hvis arbejdsgiver ikke vil dække benzinkøb i udlandet, er der stadig penge at spare: ”I det tilfælde skal man aflevere kvitteringerne og bede arbejdsgiver om at anse dem som en egenbetaling. Derved kan arbejdsgiveren modregne beløbet i bilens skattepligtige”, siger Niels Sonne.

Der skal betales skat, hvis arbejdsgiver dækker udgifter til fx parkering og færge og afgifter til motorveje og broer. ”Den slags udgifter er ikke indeholdt i den skattepligtige værdi og derfor ikke en del af den løbende beskatning. Hvis arbejdsgiver dækker sådanne udgifter, er det et personalegode, som beskattes”, siger Niels Sonne.