Home Nyheder Træthed er en betydelig trafikrisiko

Træthed er en betydelig trafikrisiko

0
SHARE

48% mener, at har kørt bil med stærkt nedsat reaktionsevne og en ud af fire har været tæt på en ulykke på grund af nedsat opmærksomhed og reaktionsevne. Træthed er den væsentligste faktor, men også børn i bilen, sms’er og kort-læsning er med til at stjæle opmærksomheden.

 

"Enhver form for distraktion øger risikoen for ulykker, og træthed bag rattet er faktisk lige så farlig som spirituskørsel," fastslår specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik, Pernille Ehlers.

 

23% svarer, at de har været tæt på at blive involveret i en ulykke som konsekvens af nedsat opmærksomhed og 8% har rent faktisk været involveret i et uheld eller en ulykke som følge af træthed eller distraktion.

 

En måde at undgå træthed bag rattet på er at holde hyppige pauser.

 

"Vi ved, at bilisterne gerne vil hurtigt videre, når ferien venter forude. Derfor har vi lagt os i selen for at gøre de små pauser til noget, det er værd at stoppe for, og som ikke tager tid.  Q8 har indrettet særlige beverage barer med god kaffe og andre varme og kolde drikke, og vi tilbyder sandwich, der netop er skabt til hurtige pauser," siger Jytte Wolf-Sneedorff, kommunikationschef i Q8.

 

Pernille Ehlers giver bilisterne råd med på vejen:

"Det vigtigste er at lade være med at presse sig selv eller familien for hårdt for at nå hurtigt frem. Tag hyppige pauser – kør ikke mere end to timer ad gangen. Et powernap på 15-30 minutter er effektivt til at bekæmpe træthed, hvis der ikke venter en alt for lang køretur bagefter. Benyt eventuelt pausen til at skifte chauffør og sørg for at få sund mad og drikke. Junkfood, slik og sodavand gør bare én mere sløv. Telefonopkald, sms’er og kortlæsning bør altid være overladt til en anden end føreren, og kørsel om natten bør så vidt muligt undgås. Det er langt bedre og mere sikkert at få en god nats søvn."

Skrevet af Flemming Juul