Sprogskoler betaler for svensk ejers luksusliv

Et dansk forældrepar betalte knap 15.000 kroner for at sende datteren på sprogskole i München i 10 dage med det danske firma EF Education First.

Men pengene gik ikke, som de troede, til det danske firma i Vester Farimagsgade i København, men havnede i Schweiz hos et selskab med navnet EF International Language Schools Ltd. Og der forsvandt de i et mørkt hul, skriver Politiken mandag.

Selskabet i Schweiz er anonymt. Myndighederne ved ikke, hvem der ejer det, beretter en medarbejder hos selskabsregistret i kantonen Luzern, hvor selskabet har adresse. Offentligt tilgængelige regnskaber findes ikke, tilføjer hun på Politikens spørgsmål.

Men man kan se, at pengene fra forældreparret og mange tusind andre verden over dukker op igen i skattelyselskaber. Det sikrer manden bag sprogrejserne, svenskeren Bertil Hult, og hans familie et liv i luksus.

Det afsløres blandt de millioner af dokumenter, der er lækket til Süddeutsche Zeitung og via den internationale organisation for undersøgende journalister ICIJ er delt med Politiken og 94 andre medier verden over.

Der er tale om seriøs luksus i form af privat jetfly, fantastisk lystyacht og omgang med de kendte og kongelige. Bertil Hult bruger så mange penge på sin tætte forbindelse til det svenske kongehus, at anklagemyndigheden for nogle år siden undersøgte, om der var tale om kriminel bestikkelse af de kongelige.

Bertil Hult, 76, har siden 1965 opbygget EF-imperiet, som i dag har 46.500 ansatte i 116 lande. Hovedforretningen består i at sende børn og unge på sprogskoler og på langvarige udlandsophold som f.eks.et år på high school i USA, samt formidling af au pair-jobs.

Bertil Hult har ikke ønsket at tale med Politiken i forbindelse, men fra nogle af de sjældne interviews i svenske medier kender avisen to af de principper, som han driver sin forretning efter: Så hemmeligt som muligt. Så lidt skat som muligt.

”Vi ser ingen fordel ved at fortælle om vores struktur, hvor meget vi sælger, og hvad vi tjener. Vi kan ikke se, at det kan gavne os på nogen måde”, sagde han i 2006 til svensk tv. ”Det er vores pligt at holde skatten så lav som muligt”, sagde Bertil Hult i et interview med Veckans Affärer tilbage i 1999.

EF Sprogrejser taber sag i byretten