Spis dig gennem Danmarkshistorien

Marineret sild.

Restaurant Julian på Nationalmuseet lancerer ny menu inspireret af det danske måltid gennem tiden.

Jesper Julian Møller, der har drevet Restaurant Julian på Nationalmuseet i mere end 16 år, er nu sammen med sit team klar med en ny menu inspireret af museets udstillinger ’Danmarks historier’ og ’Danmarks Oldtid’.

Menuen skifter hver tredje måned, men altid med retter, der har været en del af det danske måltid – lige fra oldtiden, bondekøkkenet under enevælden og til danske retter under industrialiseringen og 1. Verdenskrig. Bag gryderne står køkkenchef Thomas Skov.

På frokostmenuen er der f.eks. hjemmelavede fiskefrikadeller, marinerede sild og langtidsstegt oksesteg, rimmet laks samt en frokosttallerken. Sidstnævnte er kokkens udpluk af menuen, så gæsten kan smage lidt forskelligt.

Indtil den industrielle revolution i Danmark omkring 1860 levede størstedelen af befolkningen på landet og i bondekøkkenet var rugbrødet og øllet faste bestanddele, ligesom man i høj grad tørrede og saltede sin mad, hvilket også vil præge flere retter.

Industrialiseringen betød tilflytning fra land til by, og man gik fra produktion til eget forbrug til afsætning på det store marked. For de tjente penge kunne købes fødevarer og redskaber som f.eks. støbejernskomfur med ovn, der gjorde det muligt at lave flere retter på en gang f.eks. steg, kartofler og sovs, men også at bage småkager og fint brød.
De nye køkkenredskaber betød, at idealerne i de borgerlige hjem ved århundredeskiftet var steg og retter med hakket kød – hjulpet af de første kødhakkemaskiner, som gjorde det nemmere at lave fx frikadeller. I midten af 1800-tallet begyndte man at bruge hvede til brød i stedet for rug.

Menuen vil i 2017 skifte hver tredje måned og være inspireret af udstillingerne ’Danmarks Historier’ og ’Danmarks Oldtid’. Det betyder hakket kød, rugbrød, steg og fisk på menuen. www.restaurantjulian.com/menu/