Home Nyheder Skarp kritik af EU i Airbus-støtte

Skarp kritik af EU i Airbus-støtte

0
SHARE

Panelet i WTO konkluderer, at Airbus kun har været i stand til at fremstille en række af sine passagerfly på grund af støtte fra EU og medlemslandene Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Spanien.uden hvilken virksomheden ville være meget anderledes og betydeligt svagere.

 

Kendelsen er alvorlig for Airbus, men er ikke slutningen på flyproducentens kamp mod Boeing på det enorme marked for civile fly på verdensplan.

 

"Støtten har generet USA i betydelig grad og har kostet Boeing et betydeligt flysalg og dermed markedsandele. Dagens kendelse er med til at jævne konkurrencebetingelserne for de to virksomheder”, siger USAs handelsrepræsentant Ron Kirk i en udtalelse.

 

Hvis resultatet af kendelsen bliver udsat på grund af en appel og EU afviser at stoppe sin praksis, kan det føre til, at USA vil bede WTO om tilladelse til at indføre handelsrestriktioner overfor varer fra EU, tilføjer han.

 

Eksportstøtten fra England, Tyskland og Spanien til A380 skal rettes indenfor 90 dage. Boeing mener støtten løber op i fire milliarder dollar. Airbus afviser at komme med et skøn.

 

Et lån fra den franske stat blev ikke af WTO skønnet at være i strid med de internationale regler.

 

Ifølge Airbus’ amerikanske formand, Allan McArtor, skal flyproducenten ikke tilbagebetale støtte eller statslån, men kendelsen betyder, at den anvendte politik ikke må fortsætte.

 

EU-kommisionen overvejer nu, om man vil appellere kendelsen.

Skrevet af Flemming Juul