Home Nyheder Særudstilling om vikinger på Nationalmuseet

Særudstilling om vikinger på Nationalmuseet

0
SHARE

Vraget af verdens længste vikingeskib bliver en af hovedattraktionerne i Nationalmuseets internationale særudstilling Viking. Den vises i Prinsens Palæ fra 22. juni til 17. november.

Det er vraget af et knap 37 meter langt krigsskib fundet i Roskilde, som her udstilles for første gang nogensinde. Det var et krigsskib, der rummede 100 krigere og formodentlig indgik i en kongelig flåde.

Viking er Nationalmuseets største særudstilling om vikinger i 20 år. Den berører emner som krig og ekspansion; magt og aristokrati; ritualer og tro, samt kulturelle kontakter og handel. Udstillingen viser genstande fra museer i 12 lande.

Blandt genstandene er flere unikke og nye fund, som aldrig tidligere har været vist. Det gælder en stor ny sølvskat fra i York i England og skattefund fra Rusland og Norge, og der er blevet plads til et få måneder gammelt fund af et relikviekors fra Bornholm.

Udstillingens temaer knyttes sammen af skibet. Takket være de sødygtige fartøjer kunne de rejse over fire kontinenter, slå sig ned i Island og Grønland og senere opdage Amerika. Med skibene hjembragte de
varer fra Mellemøsten, Konstantinopel og Kina.

Med udstillingen ønsker Nationalmuseet at give et nuanceret billede af de globaliserede vikinger. Viking er blevet til i samarbejde med British Museum i London og Museum für Vor und Frühgeschichte i Berlin, som viser udstillingen i løbet af 2014 og 2015.
Udstillingen støttes af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden og Bikubenfonden.