Home Nyheder Ryanair-ansatte uden skattepligt i Danmark

Ryanair-ansatte uden skattepligt i Danmark

5
SHARE

Personale ombord på Ryanairs fly slipper for at betale i skat til Danmark, selv om de bor i landet og arbejder fra basen i Billund.

Det kan lade sig gøre, fordi Ryanair og de ansatte benytter et smuthul i en gammel skatteaftale mellem Irland og Danmark, som gør, at de kun skal betale skat i Irland, hvor indkomstskatten er langt lavere end i Danmark, skriver dr.dk.

”Der er ingen tvivl om at Ryanairs fordel er så stor, at den må få politikerne til at se nærmere på denne sag”, siger direktør for Dansk Luftfart, Michael Svane.

DR Nyheder har talt med flere af Ryanairs omkring 60 kabineansatte, som for størstedelen bor i lejebolig nær Billund Lufthavn. Det er typisk unge øst- og sydeuropæere, der tjener mellem 1.200 og 1.400 Euro om måneden – 9.000 – 11.000 kroner, som ikke beskattes i Danmark.

”Hvis jeg skulle betale skat i Danmark, ville jeg ikke have råd til at bo her med den løn”, siger én af de ansatte, der ikke ønsker sin identitet frem.

Som udgangspunkt er man skattepligtig hvor man bor, men dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og Irland, der er indgået i 1965, siger, at det ikke gælder ’personligt arbejde i tjenesteforhold, der udføres ombord på et skib eller luftfartøj”, som anvendes i “international trafik”.

Her beskattes indkomsten i det land, hvor selskabet har “sit virkelige sæde”. Og det er for Ryanair i Irland.

Skat bekræfter, at dobbeltbeskatningsoverenskomsten udelukker, at Danmark kan kræve skat af ansatte i et irsk flyselskab, der bor og arbejder her i landet  – heller ikke selv om de ansatte er danskere.

Ryanairs adm. direktør Michael O’Leary mener, at de ansatte bør betale irsk skat:

”De arbejder ikke i Billund, men på irsk registrerede fly, som teknisk er defineret som Irland. Hvis folk vælger at arbejde på irske fly og betale irsk skat, så skal de vel have lov til det”, lyder det fra Michael O’Leary.

5 COMMENTS

 1. hvis det er reglerne så er det jo fint nok- og med de lønninger er der næppe råd til at betale høj dansk skat- med mindre at man ønsker at Ryanair trækker teltpælene op og fjerner forretning fra Billund.

  • Hvis hverken Ryanair eller de ansatte betaler skat i Danmark er det vel en fordel hvis de ikke er i dk!.

   Men hvor er fagforeningerne henne og hvorfor sammearbejder de ikke på tværs af eu frem for at underbyden andre løn?.

 2. Hvis det er reglerne er det vel ok, at de andre selskaber bliver udkonkurrerede, og at Ryanairs ansatte i Danmark bruger danske sygehuse, skoler, uddannelser.

  Selvfølgelig er det ok, for det er jo en del af fri konkurrence og globalisering.

 3. @SE210
  Kan ikke rigtig finde ud af om du er ironisk – men det håber jeg virkelig,
  For hvordan kan det på nogen måde være ok at man er bosat i DK, arbejder ud af DK, men er skattefritaget? Den paragraf i skatteloven vil jeg da også gerne lære at kende.
  Det er jo en skandale det her, og havde det været en hvilken som helst anden branche end luftfart – hvor efterhånden alt er tilladt – var der for længst sat en stopper for det. Det er jo totalt undergravene og unfair konkurrence overfor danske og skandinaviske operatører. Men desværre bliver der set gennem fingre med det – for billetterne er jo billige. Føj for satan siger jeg!
  Ønsker Ryanair at operere i DK med en stor base i BLL skal det f…. være med danske overenskomster og lønninger.
  Boykot det selskab – det er med til at ødelægge luftfart i hele Europa. Endvidere er det også for resten af samfundet en meget skræmmende tanke fordi luftfart historisk set har skabt præcedens. Det er kun et spørgsmål om tid før denne trend breder sig- også til dit arbejdsområde – vil du da også synes at det er ok?

 4. Enig Michael.

  Ryanair er en parasit. Hvis ikke den stoppes ødelægger den hele branchen.

Comments are closed.