Ryanair-ansatte uden skattepligt i Danmark

Personale ombord på Ryanairs fly slipper for at betale i skat til Danmark, selv om de bor i landet og arbejder fra basen i Billund.

Det kan lade sig gøre, fordi Ryanair og de ansatte benytter et smuthul i en gammel skatteaftale mellem Irland og Danmark, som gør, at de kun skal betale skat i Irland, hvor indkomstskatten er langt lavere end i Danmark, skriver dr.dk.

”Der er ingen tvivl om at Ryanairs fordel er så stor, at den må få politikerne til at se nærmere på denne sag”, siger direktør for Dansk Luftfart, Michael Svane.

DR Nyheder har talt med flere af Ryanairs omkring 60 kabineansatte, som for størstedelen bor i lejebolig nær Billund Lufthavn. Det er typisk unge øst- og sydeuropæere, der tjener mellem 1.200 og 1.400 Euro om måneden – 9.000 – 11.000 kroner, som ikke beskattes i Danmark.

”Hvis jeg skulle betale skat i Danmark, ville jeg ikke have råd til at bo her med den løn”, siger én af de ansatte, der ikke ønsker sin identitet frem.

Som udgangspunkt er man skattepligtig hvor man bor, men dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og Irland, der er indgået i 1965, siger, at det ikke gælder ’personligt arbejde i tjenesteforhold, der udføres ombord på et skib eller luftfartøj”, som anvendes i “international trafik”.

Her beskattes indkomsten i det land, hvor selskabet har “sit virkelige sæde”. Og det er for Ryanair i Irland.

Skat bekræfter, at dobbeltbeskatningsoverenskomsten udelukker, at Danmark kan kræve skat af ansatte i et irsk flyselskab, der bor og arbejder her i landet  – heller ikke selv om de ansatte er danskere.

Ryanairs adm. direktør Michael O’Leary mener, at de ansatte bør betale irsk skat:

”De arbejder ikke i Billund, men på irsk registrerede fly, som teknisk er defineret som Irland. Hvis folk vælger at arbejde på irske fly og betale irsk skat, så skal de vel have lov til det”, lyder det fra Michael O’Leary.