Home Nyheder ’Regeringens sommerhusudspil er en katastrofe’

’Regeringens sommerhusudspil er en katastrofe’

4
SHARE
Kaj Frederiksen.

I ’Langt fra Borgen’ satte DR fokus på regeringens hensigtserklæring om at lempe den såkaldte ’sommerhusprotokol’, så det bliver muligt for udlændinge at købe sommerhus i Danmark.

“Det vil være katastrofalt for dansk turisme”, mener man hos Feriehusudlejernes Brancheforening.

Reguleringen er fastlagt ved en lov vedtaget i 1959. I den såkaldte ”sommerhusprotokol” i EU-Maastrichttraktaten bekræftes den danske lovgivning. Men regeringsgrundlaget fra november 2016 formulerer en hensigt om at ’undersøge mulighederne for forsøgsvist at undtage særligt udvalgte områder’.

”Det vil være en katastrofe for dansk turisme”, mener Kaj Frederiksen, direktør i Sol og Strand Feriehusudlejning og bestyrelsesmedlem i Feriehusudlejernes Brancheforening. Han medvirkede i ’Langt fra Borgen’ i går, og her gjorde han rede for branchens syn, at en lempelse vil gøre køb af sommerhus til en uopnåelig drøm for mange danskere og potentielt koste dansk turisme 1,6 milliarder kroner.

”Åbner man sluserne, så udvider man køberskaren markant. Det vil i første omgang betyde, at priserne – særligt i de mest attraktive områder langs den jyske vestkyst – vil stige, og det vil være forbeholdt velhavere at købe sommerhus i Danmark”, siger Kaj Frederiksen.

”Vi ved af erfaring, at når danske sommerhuse, der hidtil er blevet lejet ud, falder på udenlandske hænder, bliver de ofte taget af udlejningsmarkedet. Det betyder, at mange flere sommerhuse vil stå tomme det meste af året, og det vil affolke sommerhusområderne og få store konsekvenser for turismen generelt. Vi har regnet på de samfundsøkonomiske aspekter, og det samlede tabte turismeforbrug kan løbe op 1,6 milliarder kroner, svarende til 2.100 årsværk – fortrinsvis ved den jyske vestkyst”.

Beregningerne er foretaget af Dansk Erhverv og baseret på VisitDenmarks og Danmarks Statistiks data om bl.a. de eksisterende feriehuse, udlejningsmønstret samt viden om turisternes gennemsnitlige forbrug.

”Vi frygter konkret, at en mindre lempelse i visse områder vil medføre, at EU underkender Danmarks undtagelse i hele landet”, siger Carlos Villaro Lassen, direktør i Feriehusudlejernes Brancheforening.

4 COMMENTS

 1. Vi skal lige have på plads her, at Feriehusudlejernes Brancheforening tænker lige så meget på egen gevinst frem for samfundets bedste, på samme måde som Scandlines gør, når de ikke vil have den faste Femern-forbindelse. At tillade at udlændinge kan købe vores sommerhuse vil gøre danske sommerhusejere cirka 25 milliarder kroner rigere – med et pennestrøg – og samtidig vil det skabe masser af lokale jobs fordi udlændinge vil renovere og investere i husene.

  Det vil på sigt også skabe mere byggeri, og alle disse aktiviteter kommer Udkantsdanmark til gode. Det kan dog godt være, at den meget profitable sommerhusudlejningsbranche får lidt færre huse i folden. Men samfundet vi blive stærkt beriget. Og vores image som regulære fremmedfjendske vil også bliver stærkt forbedret.

 2. Alle med sommerhus kan se frem til gevinst.

  Når gevinsterne er realiseret, har vi et sommerhusmarked, hvor priserne er tredoblet, og hvor almindelige danskerer ikke kan være med.

  Hurra for det…..

  • Enig… som med så meget andet her i livet… de rige skal blive rigere og de andre må lukke røven!!!

 3. Bortset fra at en tredobling er et meget optimistisk scenarie, så prøv igen lige at regne på, hvad det vil betyde for Danmark. Udkantsdanmark. Byggeriet. De 25 milliarder er ud fra en betragtning, at priserne stiger med 10% ved lovændringen. Hvis priser bliver tredoblet er det min vurdering, at det svarer til 500 milliarder kroner. Næsten 100.000 kroner per dansker, fra spæd til olding. Sige frivilligt nej til at gøre Danmark væsentligt mere velhavende for at holde en forældet nationalistisk lov i hævd?

Comments are closed.