Home Nyheder Negativ rapport om Rejsekortet holdt skjult

Negativ rapport om Rejsekortet holdt skjult

0
SHARE

En kritisk og hidtil hemmeligholdt rapport om Rejsekortet afviger på væsentlige punkter fra et resumé, som Transportministeriet har udsendt.

Ifølge Nyhedsmagasinet Ingeniøren har Transportministeriet i to år skjult en konsulentrapport, som viser, at Rejsekortets økonomisystem er bundråddent, skriver dr.dk.

Daværende transportminister Hans Christian Schmidt brugte endog rapporten fra it-konsulentfirmaet Gartner til grundlag for beslutningen om at fastholde rejsekortsystemet i stedet for at fyre leverandøren, det franske selskab Thales, skriver Ingeniøren.

Transportministeriet offentliggjorde kun et resumé af rapporten som ikke omtalte den alvorlige kritik af økonomistyringen.

Her hedder det blandt andet:

“Et mangelfuldt økonomisystem gør det umuligt at lægge budgetter og udtrække meningsfulde rapporter, og konsulenterne tvivler på, at det lever op til kravene til revision. Derfor bør Rejsekort A/S med det samme anskaffe sig et nyt økonomisystem til at rette op på de mangelfulde data.

Kritikken er kun kommet frem, fordi Ingeniøren har klaget til Folketingets Ombudsmand over afslag på aktindsigt.

Lektor Erik Frøkjær fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet er forarget. Han har selv uden held forsøgt at få konsulentrapporten at se:

”Transportministeriet har en lukkethed, som vi også så med IC-4-togene, hvor man nægtede, at der lå en baggrundsrapport om problemerne med dem. Først efter et indgreb fra politikerne i Transportudvalget blev rapporten fremlagt. Jeg har ikke set sådan en lukkethed i noget andet ministerium”, siger han til DR Nyheder.

Professor Kim Normann Andersen fra Aalborg Universitet har også læst rapporten og er enig med Erik Frøkjær:

”Det ligner mønsteret fra tidligere store IT-projekter. Man udvikler længe på store projekter, og så kommer afgørende informationer om omkostninger drypvis hen over tid. Det overraskende er, at man ikke lærer af historien”, siger han til DR Nyheder.

Tidligere transportminister Hans Christian Schmidt ønskede ikke at kommentere sagen.