Home Nyheder Konkurrence om frihedsmuseum afgjort

Konkurrence om frihedsmuseum afgjort

0
SHARE
Kun en lille del af museet er synligt over jorden i Churchillparken.
Kun en lille del af museet er synligt over jorden i Churchillparken.

Kulturminister Marianne Jelved præsenterede i går vinderen af arkitektkonkurrencen for Museet for Danmarks Frihedskamp 1940-45.

Vinderprojektet er udarbejdet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter i samarbejde med EKJ Rådgivende Ingeniører, Esbensen Rådgivende Ingeniører, ÅF Lighting – Hansen og Henneberg, Gade & Mortensen akustik og professor, arkitekt Steen Høyer.

”Frihedsmuseet har sin rod i den udstilling, der blev vist allerede i 1945. Det rummer den nationale samling om frihedskampen og er derfor et ganske særligt museum. Derfor glæder det mig, at vi får et museum, der skaber optimale rammer for formidlingen af frihedskampen. Samtidig vil bygningen arkitektonisk indgå respektfuldt med omgivelserne i Churchillparken”, siger Marianne Jelved.

Det nye museum bliver anderledes end det brændte museum, blandt andet fordi udstillingsarealerne er under jorden. Adgang er gennem en ankomstbygning på et grusareal, der fastholder det gamle museums placering.

”Udstillingerne bygges op i en højloftet udstillingssal, som af hensyn til bevaring er uden dagslys. Trods sit rolige arkitektoniske udtryk er forslaget overraskende og spændende. Med vinderforslaget får Frihedsmuseet gode rammer for formidlingen af frihedskampen”, siger Nationalmuseets direktør Per Kristian Madsen:

Museet forventes at åbne i 2018. Vinderforslaget og de fire øvrige forslag vil være udstillet på Nationalmuseet fra den 6. maj- til 16. august 2015. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støtter projektet med 20 millioner kroner. Augustinus Fonden støtter med 10 millioner og staten finansierer det nye museum med 63,7 millioner kroner.