Home Nyheder Kinesisk statsfirma vil bygge Femern-tunnel

Kinesisk statsfirma vil bygge Femern-tunnel

0
SHARE

Et af Kinas største entreprenørselskaber, statsejede CCCC, har henvendt sig til Femern A/S med interesse for at bygge og finansiere tunnelen under Femern Bælt – et af Europas største bygge- og anlægsprojekter til en pris på godt 40 milliarder kroner, skriver business.dk.

 

”CCCC har fortalt, hvad de kan og har skrevet, at de har kompetence til at finansiere byggeriet”, siger teknisk direktør i Femern A/S, Steen Lykke.

 

Efter byggeri af broer, tunneler og havne i Afrika og Mellemøsten satser China Communications Construction Company på Europa. Statslige kinesiske entreprenørselskaber benytter kinesisk fremgangsmåde, når de med kinesisk arbejdskraft bygger de store projekter i udlandet. Byggeprojekterne ledsages af finansiering fra kinesiske statsbanker.

 

Den model kan ikke uden videre overføres til Femern-projektet, hvor byggedel og finansieringsdel er skarpt adskilt. Billig kinesisk arbejdskraft er udelukket, da der stilles krav om dansk overenskomst.

 

Ifølge tidligere eksportambassadør i Kina, Ritt Bjerregaard, er Kinas interesse naturlig og ønskværdig. Hun har ingen betænkeligheder ved kinesisk byggeri eller finansiering.

 

Frem til 2017 er CCCC bandlyst fra at byde på projekter finansieret af Verdensbanken fordi et datterselskab var involveret i karteldannelse på Filippinerne.

Skrevet af Flemming Juul