Home Nyheder Istanbul skal have endnu en lufthavn

Istanbul skal have endnu en lufthavn

1
SHARE
Turkish Airlines i Atatürk-lufthavnen i Istanbul.

Tyrkiet vil bruge op mod 10 milliarder dollar på en ny storlufthavn i Istanbul med kapacitet til i første omgang 90 mio. passagerer.

Istanbuls nuværende hovedlufthavn, Atatürk, er ved at nå sit mætningspunkt. Lufthavnen havde sidste år 45 millioner passagerer, hvilket gjorde den til Europas sjettestørste.

Første fase af den nye storlufthavn kan stå klar om fire år, siger Tyrkiets premiereminister, Tayyip Erdogan, ifølge Reuters. Det fremgår ikke, om den nye lufthavn skal erstatte Atatürk-lufthavnen.

Atatürk-lufthavnen har de seneste år set stor vækst, ikke mindst fordi dens største kunde, Star Alliance-medlemmet Turkish Airlines, fortsætter med at ekspandere med stadig flere nye ruter. Selskabet har over 200 ruter – bl.a. til København og en kombineret til Aalborg/Billund.

Den nye lufthavn får en start-kapacitet på 90 millioner passagerer, men kan øges til 150 millioner. Ligeledes kan lufthavnen komme op på tre start- og landingsbaner, der kan bruges samtidig.

Istanbuls nuværende hovedlufthavn, Atatürk International Airport, åbnede i 1924, den ligger 25 km. vest for Istanbul og er opkaldt efter Mustafa Kemal Atatürk, grundlæggeren af det moderne Tyrkiet.

Tyrkiets største by har også en anden lufthavn, Sabiha Gökçen International Airport. Den er opkaldt efter Sabiha Gökçen, verdens angiveligt første kvindelige kamppilot.

Denne lufthavn har en kapacitet på 25 millioner årlige passagerer. Det tyrkiske lavprisselskab Pegasus Airlines flyver fra Sabiha Gökçen lufthavnen til bl.a. Københavns Lufthavn.

1 COMMENT

  1. Sabiha Gocken var datter af Atatürk og første kvindelige kamppilot. Atatürk havde 8 børn der alle var adopterede.

    SAW er netop blevet renoveret og udbygget- den ligger i Asien og meget langt fra Turistens istanbul- desværre kører der kun busser dertil- og det kan tage en krig pgra af Istanbuls trafik kaos.. Håber de får lavet en togforbindelse derud nu de åbner den nye metrolinie mellem Europa og Asiensiden af byen.

    IST er bestemt ved at være overfyldt og kunne godt trænge til et løft. Fælles for alle tyrkise lufthavne er at priserne er så totalt overskruede at man tror de laver fis med en- men den er god nok- kan anbefales selv at have snacks med. Til gengæld kan man se frem til herlig mad ombord på TK:-)

Comments are closed.