Home Nyheder I tungt vand sabotørernes fodspor

I tungt vand sabotørernes fodspor

0
SHARE

det tunge vandEn halv million danskere følger det historiske krigsdrama ’Kampen om det tunge vand’ på TV2. Serien skildrer en af 2. verdenskrigs vigtigste sabotageaktioner i det besatte Norge.

Går sommerferien til Rjukan i Telemark kan man genopleve de dramatiske begivenheder i sporene af sabotørerne. Vemork-aktionen fandt sted i Rjukan og er omdrejningspunkt i serien. Dramaet i seks afsnit er fra i år og regnes for den måske største norske tv-succes nogensinde.

Under aktionen lykkedes det i 1943 norske faldskærmstropper at sprænge det besatte tungtvandsanlæg Vemork ved Rjukan. Ved at ødelægge adgangen til tungt vand blev der sat en stopper for Hitlers atombombe-planer.

”Man må derfor ikke snyde sig selv for en historisk vandretur ad den otte km. lange Sabotørstien, som følger den rute, de norske sabotører fulgte på deres færd fra højfjeldet Hardangervidda og ned til tungtvandsanlægget. Langs stien er der opsat info-tavler, der giver indblik i de mange udfordringer, som sabotørerne stod over for dengang”, fortæller Karin Rø, turistchef i VisitRjukan.

Fremme ved målet, der i dag fungerer som Norsk Industriarbejdermuseum, kan man både få et indblik i det norske energieventyr og i Rjukans betydningsfulde krigs- og sabotagehistorie i udstillingen ’Helter i Telemark’.