Grøften i Tivoli skal have ny ejer

Poul Eriksen.

Poul Eriksen.

Den over 140 år gamle restaurant skal have ny ejer. 70-årige Poul Eriksen, der har haft ansvaret i 20 år, stopper ved årets udgang. Tivoli vil ikke selv drive Grøften, så nu går jagten ind på at finde en erfaren restauratør, som vil værne om traditionerne i det berømte spisested.

Grøften er en af Danmarks mest kendte restauranter, bl.a. takket være restauratør Poul Eriksen, der har stået i spidsen for et stort hold af kokke, smørebrødsjomfruer og tjenere.

Den lave beliggenhed gav i sin tid gav Teatercaféen kælenavnet Grøften. Restauranten åbnede i 1874 og er ifølge Tivoli den måske største á la carte restaurant i Danmark, målt på omsætning – sidste år var den 79 mio. kr. Der blev bl.a. solgt et tons friskpillede rejer og 30 tons skipperlabskovs.

Grøften har også været centrum for mange hændelser. Simon Spies havde her en række eskapader, Mogens Glistrup nedskrev Fremskridtspartiets vedtægter på en papirserviet i Grøften. Det var også i Grøften, at Morten Messerschmidt fik skæld ud for at strække sin arm uheldigt, og byggematadoren Kurt Thorsen blev engang anholdt uden for Grøften for skattesvig.

Grøften har alle dage været magnet blandt kendte danskere – det stammer tilbage fra 1900-tallet. Dengang var Tivolis tidligere ballonskipper, Lauritz Johansen, chef i Grøften. Derfor luftballonerne, der pryder spisestedet.

På Tivolis åbningsdag er det fortsat tradition at kendte politikere, skuespillere og erhvervsfolk spiser frokost i Grøften. Også de vil gerne sidde tæt på bl.a. Se & Hørs og Billed-Bladets borde.

Den nu afgående restauratør Poul Eriksen blev for 40 år siden ansat til at åbne og bestyre A Hereford Beefstouw i Tivolis bygning ved hovedindgangen. Efter 17 år tilbød Tivolis daværende direktør, Niels-Jørgen Kaiser, ham i 1992 at overtage restaurant Italia i Tivoli, og da Grøften fire år senere blev ledig blev han tilbudt også at overtage den.

Poul Eriksen, der stopper med udgangen af året, siger: ”Det er med stort vemod, jeg skal sige farvel til de gode gæster, det loyale personale og det til tider hektiske, men altid sjove liv i Grøften. Jeg har nydt de 20 år og giver nu ansvaret videre i sikker forvisning om, at Grøften aldrig har været i bedre form.”

Tivolis historiker Ellen Dahl siger: ”Poul Eriksen forstod betydningen af at holde fast i Grøftens karakter og samtidig tilføre sine egne ideer, da han overtog forretningen i 1997. Han holdt fast i gammeldags smørrebrød og labskovs, men der kom også retter med parmesan og ruccola på aftenkortet.”

Poul Eriksens er uddannet kok og tjener fra hotellerne Imperial og d’Angleterre. Han har merkonomuddannelser i marketing og regnskabsvæsen fra Købmandsskolen.