Home Nyheder Frankrig i krig mod usikre flyselskaber

Frankrig i krig mod usikre flyselskaber

0
SHARE

Flystyrtet tirsdag, da et fly fra Yemenia faldt ned øst for Afrika på vej til Comores-øerne, har i Frankrig skabt en meget heftig debat om hvordan man sikrer flysikkerhed. 153 mistede livet, en enkelt pige på 14 år overlevede mirakuløst. Folk fra Comora har været i slagsmål med myndighederne, da de prøvede at stoppe indcheckningen til et Yemenia-fly fra Marseilles. Og en mindehøjtidelighed i en moske i Paris blev blandt andet overværet af præsident Nicolas Sarkozy, hvilket understreger alvoren i sagen. Årsagen til ulykken er endnu ikke fundet.

 

En gruppe fra Comores dannede allerede for et år siden en gruppe som skulle kæmpe for bedre sikkerhed ombord på Yemenia-fly, men siger, at de franske myndigheder har ignoreret deres advarsler. ”Der ligger ofte løs bagage spredt rundt i flyet, sæderne og sikkerhedsbælter er i stykker og toiletterne er ikke rengjorte”, siger Mustapha Abdou-Raouf, der er talsmand for kritiker-gruppen.

 

Den franske transportminister Dominique Bussereau, kræver en bedre global ”blackliste” over flyselskaber. Han går endda så langt at påstå at ”en række flyselskaber fra dubiøse lande bruger deres bedste fly når de flyver til Europa på grund af de stramme regler”. Og EU-Kommissionen har lidt usædvanligt bedt Yemenia om at komme med en redegørelse.

 

Man har allerede en liste over 200 flyselskaber, som ikke må flyve indenfor det europæiske luftrum. De fleste kommer fra Afrika og de tidligere russiske stater.IATA kræver at medlemmerne ”består” en sikkerhedstest, og den blev, ifølge talsmanden Anthony Concil, bestået af Yemenia i 2008.

Skrevet af Klaus Givskov