Home Nyheder Forurenet kabineluft giver sygt personale

Forurenet kabineluft giver sygt personale

0
SHARE

Den forurenede luft i flykabiner medfører, at både piloter og kabinepersonale bliver syge, viser et omfattende universitetsstudie.

Der er fundet et sammenfald mellem sundhedsproblemer og luften i cockpits og kabiner på passagerfly, som hyppigt er forurenet af oliedampe og andre væsker, konstaterer undersøgelser, der er gennemført under ledelse af universitetet i Stirling, Skotland.

Undersøgelsen har omfattet mere end 200 kabineansatte og afslører et mønster af symptomer, der strækker sig fra hovedpine og kvalme til problemer med vejrtrækning og synsforstyrrelser.

En af undersøgelserne omfattede 219 piloter, hvoraf 88% var opmærksomme på, at de havde været udsat for forurenet luft under flyvning. Knap 65% kunne melde om specifikke sundhedsproblemer, mens 13% havde kronisk dårligt helbred.

En anden undersøgelse var målrettet 15 tilfælde af olielæk, som havde ført til symptomer med forvirring og manglende arbejdsevne. Tre fjerdedele af sagerne havde berørt mere end en enkelt medarbejder.

Susan Michaelis fra Stirlings Universitet siger til The Times: Dette er meget klare indikationer af risici for alle flyvende personalegrupper, for en del af jordpersonalet og i enkelte tilfælde for hyppigt rejsende.

“Der er en klar årsag/virkning forbindelse mellem sundhedsproblemerne og de steder, hvor kabinernes luftforsyning risikerer forurening med f.eks. oliedampe”.

Vyvyan Howard, professor i patologi og toksikologi ved universitetet i Ulster: “Det vi ser her, er flypersonale, som gentagne gange bliver udsat for lave niveauer af farlige dampe, som bør undgås”. Hun anbefaler måleudstyr på fly, der benytter ufiltreret luftforsyning til flykabinen.