Forhøjet bundfradrag er godt for kystturismen

Regeringen har netop lanceret sin strategi for vækst gennem deleøkonomi. En central del er at forhøje bundfradraget for udlejning af feriehuse fra de nuværende 21.600 til 36.000 kroner, hvis man udlejer gennem et udlejningsbureau eller en anden aktør, der automatisk indberetter til SKAT.

Det er en stor sejr for kystturismen, mener markedsdirektør i Dansk Erhverv Mette Feifer: ”Flere vil gerne holde ferie i husene langs vores kyster. Det har skabt massive kapacitetsudfordringer. Der er langt fra altid senge nok til den store efterspørgsel. Derfor har vi efterspurgt redskaber, der kan gøre det mere attraktivt at leje feriehuse ud.”

”Hver turist, der overnatter i et feriehus, bidrager med omsætning til købmanden, restauranten, museet og så videre. Feriehusudlejninger skaber arbejdspladser og vækst i hele landet. Det forhøjede fradrag er med til at sikre, at vi får kapacitet nok til at nå de ambitiøse vækstmål for dansk turisme,” siger Mette Feifer.

Regeringen har en ambition om vækst i antal overnatninger frem imod 2025 på 3% årligt. Hvis det lykkes at få udvidet kapaciteten på feriehusområdet og opnå vækstrater på 3% årligt, vil det ifølge beregninger fra Dansk Erhverv alene i Ringkøbing-Skjern Kommune skabe mere end 450 nye arbejdspladser i 2025. I Tønder kommune vil det skabe mere end 100 nye arbejdspladser.

Horesta glæder sig over, at regeringen vil regulere privatudlejning og at få tjenester som Airbnb til at indberette til SKAT.

Regeringens længe ventede udspil til, hvordan reguleringen skal foregå indeholder blandt andet regler for, hvor længe man må udleje sin bolig, og nye regler for hvor store fradrag man kan opnå.

”Vi har længe efterlyst regulering på dette område. Derfor glæder det os, at regeringen nu spiller ud med et konkret tiltag med flere positive elementer”, siger Katia K. Østergaard, adm. direktør i Horesta.

Horesta hæfter sig særligt ved, at regeringen lægger op til at begrænse de nuværende fradragsregler, så det ikke længere vil være muligt at opnå meget store fradrag for ejere af dyre boliger.

”I dag kan man som ejer af en dyr bolig opnå fradrag på både 70.000 og 80.000 kroner ved udlejning. Det afskaffes med de nye regler. Samtidig forsvinder fradragsmuligheden helt, hvis man ikke udlejer via en tjeneste, som indberetter til SKAT”, siger Katia K. Østergaard.

Horesta undrer sig til gengæld over, at regeringen indfører en 90 dages regel for udlejning. Der er endda tale om en minimumsret, som kommunerne kan udvide, men ikke begrænse.

”Hvis man udlejer sin bolig 90 dage om året, er der reelt tale om erhvervsmæssig udlejning. Amsterdam har indført en regel om maksimum 60 dages udlejning om året. Vi er klart imod, at Danmark skal lægge 50% oveni og så oven i købet give kommunerne frihed til at udvide dette antal”, siger Katia K. Østergaard.

Hun understreger, at det er afgørende, at regeringen får Airbnb med på en aftale om indberetning af udlejernes indtægter. Lykkes det ikke, vil risikoen for sort økonomi fortsat være meget stor.