Home Nyheder Flypassagerer snyder sig selv

Flypassagerer snyder sig selv

2
SHARE

Forbrugerrådet Tænk advarer forsinkede flyrejsende mod at benytte de såkaldte klagevirksomheder, når de søger kompensation for forsinkelser over tre timer. Virksomhederne kræver honorar, men det er gratis at søge direkte.

”Hvis ikke flyselskabet vil betale kompensation til forbrugeren, så kan man gå direkte til Trafik- bygge- og boligstyrelsen. Her koster det ikke noget”, siger Forbrugerrådet Tænk

Ifølge EU forordning 261 har passagerer ret til kompensation, hvis flyet er mere end tre timer forsinket eller aflyst. Det kan resultere i kompensationer på mellem 250 og 600 Euro afhængigt af rejsens længde.

Søger man hjælp hos en klagevirksomhed, koster det 25% af kompensationen til virksomheden. Hvis sagen ender i retten, går 50% af kompensationen til virksomheden, skriver dr.dk.

Forbrugerrådet Tænk oplever, at der er sket en opblomstring af klagevirksomheder. En af dem er Airhelp, som har hjulpet to millioner passagerer i Europa med at få deres kompensation.

”Vi oplever, at flere og flere kommer til os, fordi de er blevet mere opmærksomme på, at de kan få kompensation ved forsinkelser. Og det er en god forretning”, siger Christian Nielsen, der er juridisk direktør i Airhelp.

Hos Forbrugerrådet Tænk peger man på, at det slet ikke er nødvendigt at betale for at få den kompensation, man har ret til.

Lars Pram, direktør i Forbrugerådet tænk: ”Vi er kede af den udvikling. Men vi ser desværre klagevirksomhederne som et nødvendigt onde”.

Trafikstyrelsen tilbyder nøjagtig samme hjælp, og her koster det ingenting for forbrugeren, men Forbrugerrådet mener ikke, at styrelsen gør nok for at oplyse borgerne om, hvad de skal gøre, når de enten kommer for sent på ferie eller slet ikke kommer afsted. Og derfor ender mange forbrugere med at betale dyrt for deres kompensation.

Forbrugerrådet foreslår, at Trafikstyrelsen laver en informationskampagne: ”Når forbrugeren har ret til at få den fulde kompensation, så mener vi, det er ærgerligt, at de skal betale for det”, siger Lars Pram og fortsætter: ”Vi ser gerne, at myndighederne kommer på banen. De burde oplyse os om, hvornår vi har ret til kompensation, og hvad vi skal gøre for at få den”.

Trafikstyrelsen skriver i et svar til DR Nyheder, at det er op til forbrugeren selv at vælge, om de vil betale for hjælp eller få den gratis hos Trafikstyrelsen: ”Hvis passageren ikke får medhold i sin klage hos flyselskabet, står det passageren frit for at sende klagen direkte til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen”.

2 COMMENTS

 1. Snyder flypassagerer sig selv, eller bliver de snydt af et system, hvor ingen varetager deres interesser?

  Ovenstående artikel giver desværre et forsimplet billede af den kravsproces, flypassagerer står over for, når de er blevet forsinkede.

  For selvfølgelig står det passagererne frit for at gå til Trafikstyrelsen med deres krav. Men det er langt fra den samme service og assistance, de bliver mødt med der, i forhold til en virksomhed, der er specialiserede i at håndtere passagerers krav mod flyselskaber.

  Eksempelvis har vi helt konkrete eksempler på typer af sager, der konsekvent bliver afvist i Trafikstyrelsen, men som altid bliver vundet i retten.

  Hertil skal jeg yderligere gøre opmærksom på, at flypassagerer skal kontakte trafikstyrelsen i det land, hvor deres forsinkelse er opstået. Udfordringer for passagererne omfatter derfor alt fra:

  Sprogbarrierer, lange behandlingstider (fra få måneder til 1 ½ år), til tider manglende svar, risiko for forkerte afgørelser og myndigheder, der ingen bemyndigelse har til at retsforfølge flyselskaberne, hvis de ikke retter sig efter afgørelserne.

  Der er derfor stor forskel på at håndtere sit krav selv eller at få et professionelt firma til at klare det for sig. Det er en service mange flypassagerer glædeligt betaler for, da de derved er sikret, at deres interesser bliver varetaget på bedste vis.

  Derudover læser jeg ingen steder, at Forbrugerrådet direkte advarer mod at bruge ”klagevirksomheder”. Nærmere tværtimod – vi er en nødvendighed.

 2. Nu hvor vi kender til, hvordan systemet i Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen tager tid, udover at man kan opleve alt for lange svar- og behandlingstider hos dem, kan det måske betale sig at gøre det via klagevirksomhederne?

  Hvis såfremt at man tager tingene alvorligt, må man jo fokusere på kundens behov og ikke systemets behov.

Comments are closed.