Home Nyheder EU-dom: Kompensation trods teknisk fejl

EU-dom: Kompensation trods teknisk fejl

5
SHARE

klm B787Flypassagerer har ret til kompensation for forsinkelser og aflysninger ved enhver uforudset teknisk fejl på flyet.

Det er kun konstruktionsfejl, sabotage eller terror mod et fly, der kan fritage et flyselskab for at betale kompensation til forsinkede og strandede flypassagerer.

Det afgjorde EU-Domstolen i dag, torsdag, på baggrund af en sag om en hollandsk flypassager, der i 2009 blev 29 timer forsinket på en flyvning fra Quito i Ecuador til Amsterdam, skriver avisen.dk.

KLM afviste dengang at give passageren kompensation, fordi det efter flyselskabets mening var ’en uforudset teknisk fejl’ på et ellers vedligeholdt fly, der var årsag til forsinkelsen.

Men det gælder ikke, fastslår dommen fra EU-Domstolen, som ligger tæt på en tidligere domstolsafgørelse fra 2008.

I den nye dom har EU-Domstolen præciseret, at retten til kompensation ikke blot gælder ved tekniske fejl på et fly, men også ved uforudsete tekniske fejl.

5 COMMENTS

 1. Endnu engang står EU i front med et voldsomt slag imod flysikkerheden! Kommercielle grunde og advokater trumfer endnu engang over safety:( Trist.
  Nu skal piloterne tænke over endnu større økonomiske konsekvenser, hvis de får en fejl på flyet og vælger den sikre løsning.

 2. Trist! Endnu engang blåstempler EU at kommercielle grunde og “ambulance chasing” advokater er vigtigere end sikkerheden.
  Nu skal piloter der vælger den sikre løsning i safetyens navn for passagerernes skyld bekymres over endnu større økonomiske konsekvenser for firmaet – åndsvagt!

 3. Ved man om denne dom også kommer til at påvirke alle sagerne, som ligger og venter i Danmark (fx via flyforsinkelse.dk mv.)?

 4. Den er ikke fair den her dom. Hvad med hvis flyet bliver ramt af fugle eller lyn og der skal laves tekniske inspektioner som er meget langvarende.

 5. Det er i det hele taget et sted mellem betænkeligt og direkte sjofelt, at en lov, der specifikt skulle sikre forbrugerne mod nægtet ombordstigning, ved hjælp af ECJ (European Court of Justice) er blevet omdigtet til at være en pengemaskine for passagererne. Man kan også anskue det som et demokratisk problem for EU, at en lov, vedtaget af Parlamentet på den måde kan forvanskes af en domstol, der er helt udenfor demokratisk tilsyn.

  Absolut ingen har større interesse i at få flyene afsted til tiden, end luftfartsselskaberne, da det både koster dem dyrt i forskellige betalinger til lufthavnene, påvirker schedule, giver utilfredse passagerer og kan give bemandingsproblemer af hensyn til arbejdstiderne for crew.

  Jan: Jeg kender til en sag, hvor et europæisk selskab blev dømt til at betale kompensation for en forsinkelse pga en elektrisk skade forårsaget af et lynnedslag. I en sag fra Sverige blev en grisk familie sågar tilkendt kompensation for et spædbarn, for hvem der slet ikke var betalt noget for billetten. Og netop betaling for billetten har tidligere været afgørende for om man var berettiget til kompensation.

  Annemette: Det vil næppe påvirke _alle_ sagerne, men bestemt en betydelig del af dem. Nu skal både domstolene og advokater nærlæse dommens præmisser og derefter må vi forvente, at en lang række af sagerne vil blive afgjort til fordel for passagererne.

Comments are closed.