Egtvedpigen var tysk turist

Egtvedpigen_01Egtvedpigen var ikke barnefødt i Egtved. Analyser af isotopen strontium i pigens hår, tænder og negle viser, at hun er født og opvokset i Sydtyskland og kom til Egtved kort før sin død.

Også ulden i pigens dragt stammer fra et område uden for Danmark. Kombinationen af de forskellige analyser peger på, at hun kom fra Schwarzwald i Sydvesttyskland. Det samme gør de kremerede rester af et seksårigt barn, der blev begravet sammen med hende. Det skete ifølge kisten en sommerdag 1370 f.Kr.

Det er Seniorforsker, Ph.d. Cand. Scient. Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet, der har analyseret Egtvedpigens strontiumisotop i samarbejde med professor Kristian Kristiansen fra Göteborgs Universitet Resultaterne er netop offentliggjort i Nature-tidsskriftet Scientific Reports.

Strontium varierer fra sted til sted afhængig af geologien. Mennesker, dyr og planter optager strontium gennem vand og føde. Ved at analysere strontiumisotoperne kan man bestemme, hvor i verden mennesker og dyr levede.

”Jeg har undersøgt strontiumisotoperne i en af Egtvedpigens kindtænder, som var færdigdannet, allerede da hun var tre eller fire år, og det viser, at hun er født og levede sine første år i et område, som er geologisk ældre og anderledes end Jylland, siger Karin M. Frei.

Hun har også kortlagt pigens færden i de sidste to år af pigens liv ved at undersøge strontiumisotoper i pigens 23 centimeter lange hår. Analysen afslører, at hun var på en rejse, som endte i Egtved, kort før hun døde.

”Hun opholdt sig indtil 13 til 15 måneder før sin død i et område, der ligner det område, hvor hun blev født. Derefter rejste hun til et sted, som kan være i Jylland. Efter 9-10 måneder rejste hun igen tilbage til området, hun kom fra og blev der i fire til seks måneder, inden hun rejste til Egtved ”, fortæller Karin M. Frei.

Meget tyder på, at hun kommer fra Schwarzwald – 800 kilometer syd for Egtved.

”Ulden i Egtvedpigens klædedragt stammer ikke fra Danmark, og samtidig varierer strontiumisotopværdierne i dragtens enkelte uldtråde meget. Det viser, at ulden stammer fra får, der har græsset forskellige steder eller i et relativt stort område med en meget kompleks geologi, og præcis i Schwarzwald findes en lignende sammensætning i undergrunden”, siger Karin M. Frei.

Professor Kristian Kristiansen fra Göteborgs Universitet: ”Sydtyskland og Danmark var på det tidspunkt de to dominerende magtcentre i Vesteuropa, og de minder meget om egentlige kongedømmer. Vi kan se mange direkte forbindelser i det arkæologiske materiale mellem de to områder, og mit bud er, at Egtvedpigen var en sydtysk pige, som blev giftet bort til en magtfuld mand i Jylland for at besegle en alliance mellem to betydningsfulde slægter”.