Home Nyheder Det danske badevand er OK – stort set

Det danske badevand er OK – stort set

0
SHARE

konkurrence-ferie-dk1597,6% af de 1.028 danske strande er egnet til et dukkert, men der er dog stadig 16 strande, som ikke er velegnede.

Det Europæiske Miljøagentur ikke kan anbefale de 16 badesteder på grund af læk fra rensningsanlæg og vand fra oversvømmede kloakker.

”I mange tilfælde er det på grund af et regnvejrsoverløb fra en kloak eller fra en bæk, der leder ud tæt på stranden, hvor der spildevand fra et rensningsanlæg. Forureningen kan også komme fra køer, hvis der har været kraftig regn, så deres afføring bliver udledt i havet”, forklarer Peter Kristensen, badevandsekspert for det Europæiske Agentur til Ritzau Fokus.

De 98 danske kommuner tager prøver af vandet ved de danske strande. Det indrapporteres til Naturstyrelsen, der sender det videre til Det Europæiske Miljøagentur, som behandler prøver fra de 28 EU-lande samt Schweitz og Albanien.

Ser man på resultaterne for de 16 danske strande med ringe badekvalitet, var otte af strandene for to til tre år siden godkendt. Eksempelvis har en strækning på Syddjurs de foregående tre år fået godkendt sin strand. I 2014 blev statussen ændret til ’ringe’. Kommunen har undersøgt sagen, men har ikke fundet problemet.

På tre af strandene er årsagen midlertidige forureninger, mens fire er blevet forurenet ved oversvømmelse fra kraftige regnskyl. Det leder vand fra kloakker, spildevand fra rensningsanlæg og udløb fra åer med forurenet vand ud i havet.

”I Danmark er langt de fleste forureninger af strande noget, der er sket efter kraftig regn. Vi vurderer strandene i fire kategorier, hvor mange har fået karakteren ’tilfredsstillende’, men jeg ville ikke bade der, hvis der for nyligt havde været et kraftigt regnskyl”, siger Peter Kristensen.

De 16 listede strande nedenfor har fået karakteren ’ringe’: Morsø – Dragstrup Vig, Frederikshavn – Ved Solbækhytten, Vesthimmerland – Hessel, Syddjurs – 100 meter nord for Gl. Løgten, Ringkøbing Skjern – Skuldbøl Strand, Ringkøbing Skjern – Bork Havn Surferstrand, Sønderborg – Augustenborg Fjord ved Madeskoven, Sønderborg – Nybøl Nor Adsbøl, Solrød – ved Østre Strandvej, Odsherred – Sanddobberne, Kalundborg – Bjerge Os Brovejen, Stevns – Strøby Egede, Ahornvej, Lolland – Maribo Søcamp, Næstved – Klinteby, Næstved – Dragsbjerg og Brønderslev-Dronninglund – Gerå Strand.