Dansk rekord i restaurantbesøg

Ifølge Horesta blev den samlede omsætning for danske spisesteder i 2016 på mere end over 42 milliarder kroner.

”2016 er et rekordår for de danske restauranter. Aldrig tidligere er vi gået så meget ud og spise – og aldrig tidligere har vi haft så mange turister, som har spist ude”, siger adm. direktør i Horesta, Katia K. Østergaard til dr.dk.

Det betyder dog ikke, at spisestederne nødvendigvis skovler penge ind. Restauratører og iværksættere har opdaget, at der er penge i udeliv, så der åbner nye caféer, restauranter og mobile madsteder næsten dagligt.

”Der er benhård konkurrence. Vi går mere ud for at spise – og vi bruger flere penge – men vi får altså også flere steder at vælge mellem”, siger Katia K. Østergaard.

En analyse fra revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte viser, at selv om vi bruger 42 milliarder kroner på at spise ude – så ser det ud til, at flere restauranter og caféer har svært ved at tjene penge.

”De klassiske restauranter og caféer har fået konkurrence af take-away og mobile madboder. For restauratørerne betyder det meget hårdere konkurrence end for blot nogle år siden”, siger Claus Jorch Andersen, partner i Deloitte.

”Vi begynder at ændre vaner. Når vi ser priser, der er tilgængelige bl.a. på take-away, så ser vi også at danskerne begynder at tage flere måltider udefra med hjem. Samtidig ser vi større udbud af sund mad. Det gør det nemmere for forbrugeren at tage mad med hjem til hele familien, uden dårlig samvittighed , siger Katia K. Østergaard. ”Prisforskellen på selv at købe ind til madlavning derhjemme – og på et tilberedt måltid, er ikke særlig stor. Det betyder også noget, at du sparer tid på at handle ind og selv lave maden”.

”Vi kan se, at fastfood og mobile madsteder har et højere resultat pr. ansat end de klassiske spisesteder, hvor man har siddende gæster. Det skyldes nok, at det er billigere, at starte en madbod end en restaurant. Så det er nemt at komme i gang og prøve lykken”, siger Claus Jorch Andersen.

”De mange milliarder, vi spiser ude for, skaber mange nye arbejdspladser. Faktisk er restaurationsbranchen den sektor, der har skabt flest nye arbejdspladser i Danmark, siden krisen. Nemlig 18.000”, siger Katia K. Østergaard.