Home Nyheder Dansk arkitekt bag stor australsk turistattraktion

Dansk arkitekt bag stor australsk turistattraktion

0
SHARE

En ny designopgave i Australien giver arkitektfirmaet 3XN mulighed for at gå i Jørn Utzons fodspor.

Ved Blackwattle Bay i Sydney ligger et af verdens største fiskemarkeder. Men det er slidt og skal genopføres for cirka 1,3 milliarder danske kroner, skriver tv2.dk.

Det skal være en turistattraktion og et samlingspunkt for borgerne i Sydney på højde med byens operahus, som den danske arkitekt Jørn Utzon tegnede. Arkitekterne bag den nye, store turistattraktion er også danske. Det er arkitektfirmaet 3XN.

”Det er en af de helt store opgaver for os. Den betydning, det vil få for Sydney, gør det uden sammenligning til noget af det største”, siger 3XNs kreative direktør og grundlægger, Kim Herforth Nielsen til TV2. Herhjemme har firmaet bl.a. stået bag Den Blå Planet og Royal Arena i København.

60 internationale tegnestuer søgte om at deltage i opgaven. Seks teams blev inviteret, men det var altså 3XN’s design af det 100.000 kvadratmeter store fiskehus, der vandt.

Det forventes, at tegningerne til det nye fiskemarked vil være klar senere i år, og at byggeriet kan starte i 2018.

”På den ene side har det industriel karakter, og på den anden en meget offentlig og rekreativ karakter. Den henvender sig både til restauratøren, der kommer for at købe tun – og til dem, der bor i nærheden og kommer for at købe sushi på vej hjem fra arbejde”, siger arkitekt Audun Opdal.

Allerede nu har 3XN gang i en anden stor opgave i den australske storby. I 2014 vandt firmaet konkurrencen om at designe en skyskraber på havnefronten i Sydney. Det over 200 meter høje kontorhus, Quay Quarter Tower, opføres bag Utzons operahus, og det forventes, at det står klar i løbet af 2020.

3XN blev stiftet i 1986 og har i øjeblikket 75 ansatte. Tegnestuen har hovedsæde i København, men har også et kontor i Sydney.