Home Nyheder Billigere sommerhuslån på vej

Billigere sommerhuslån på vej

0
SHARE

Der er udsigt til billigere sommerhuslån fra den 1. juli. Det er meldingen fra Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen, som kom med forslaget om billigere sommerhusbelåning sidste sommer.

I første omgang var forslaget med i Venstre-regeringens turismeudspil fra september. Her var der lagt op til finansiering af op til 70% af et sommerhus med realkreditlån mod de nuværende 60%. Da Venstre i slutningen af november dannede regering med de Konservative og Liberal Alliance, blev der skruet en tak op, så man nu vil hæve lånegrænsen til 75%, skriver business.dk.

Ifølge en beregning fra Realkredit Danmark er der knap 1.100 kroner at spare om måneden efter skat, hvis man køber et sommerhus til en million kroner.

”Det giver et fald i den månedlige ydelse fra cirka 3.700 til 2.600 kroner. En del af lettelsen kan dog henføres til mindre afdragsbetaling, da afdraget på banklånet ’flyttes’ til et afdragsfrit realkreditlån”, siger cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig, Realkredit Danmark.

I eksemplet er der taget udgangspunkt i et fastforrentet 30-årigt lån til 2,5% uden afdrag. Desuden er der kalkuleret med, at køberen har en egenbetaling på 150.000 kroner – svarende til 15% af købesummen.

Cheføkonomen forklarer, at 15% er normal praksis i Realkredit Danmark i forbindelse med sommerhuskøb.

Han vurderer, at en højere lånegrænse især vil komme nye købere på sommerhusmarkedet til gavn, men at også en gruppe sommerhusejere kan få glæde af at skifte et dyrere banklån ud med billigere realkreditlån.

Torsten Schack Pedersen har en forventning om, at nuværende sommerhusejere vil benytte muligheden for billigere finansiering til at renovere og udbygge deres sommerhuse.

Sommerhuspriserne steg ifølge Boligsidens Markedsindeks kun med 1,6% i 2016. Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC, tror, at det billede vil ændre sig med de nye lånemuligheder.

”I en ’alt andet lige-beregning’ vil en øget belåningsgrænse på fritidshuse betyde cirka 19% stigning i prisen på fritidshuse,” siger han.