Home Nyheder Turister strømmer til Antarktis

Turister strømmer til Antarktis

0
SHARE

Skibsturismen er i løbet af de seneste år vokset hastigt i Antarktis, der er et af de sidste større uberørte naturområder i verden. Allerede i maj måned advarede USA og Storbritannien på en konference for de antarktiske traktatlande om, at turistboomet kan få katastrofale følger.
På konferencen fremlagde USA en rapport, der opfordrede traktatlandene til ”at kigge meget grundigt på problemerne med turismen lige nu, særligt de problemer, der har med skibssikkerhed at gøre, i stedet for at vente på, at mere alvorlige hændelser tvinger dem til at handle”.

Over 35.000 turister ventes at besøge Antarktis det kommende forår og sommer, sammenlignet med blot 6.750 i 1992-1993, viser tal fra Antarktistraktatens sekretariat.

I sidste uge sank passagerskibet ”Explorer”, da det ramte et isbjerg i området.
Det står endnu uklart, hvad det vil betyde for det skrøbelige antarktiske miljø, at et skib er gået ned med omkring 182.000 liter brændselsolie om bord.

Netop den uberørte natur i Antarktis er med til at gøre regionen til en turistmagnet, men fraværet af menneskelige aktiviteter betyder også, at de juridiske forhold i området er uklare.
”Turismen er faktisk eksploderet i Antarktis,” siger Jim Barnes, direktør for Antarctic and Southern Ocean Coalition. ”Ønsker vi, at det her skal blive til Disneyland, eller ønsker vi en vis regulering?”.

(Politiken, d. 27. november, 2007)

Skrevet af